U příležitosti 130. výročí narození malíře Jana Zrzavého vychází nová kniha Setkání se Zrzavým

8. listopad 2020 09:06

Kniha Martiny Havlínové Setkání se Zrzavým nabízí možnosti mnohavrstevnatého bádání a pátrání ve stopách Jana Zrzavého, které se otiskly na Vodňansku, v ulicích a domech, v okolní krajině a srdcích některých obyvatel. 

Letmá zastavení i dlouhodobá přátelství s geniálním umělcem a neobvyklým člověkem zažívali Vodňanští v letech 1942 až 1958.

„Tak abychom to vzali vod začátku. Zrzavý sem přišel v roce čtyřicet dva, když byla válka. Vodešel z Prahy, protože se bál, že se tam něco semele. Chtěl bejt i se svejma vobrazama v bezpečí.“ vypověděl Bedřich Reichl, malíř pokojů, narozen 1928, zemřel 2012, zaznamenáno dne 5. ledna 2012.

Čtěte také

Příběhy pamětníků, kteří se osobně setkali se slavným malířem, v knize dokreslují i z větší části dosud nepublikované reprodukce obrazů, dopisy, pohlednice, náčrty, fotografie. Prostřednictvím vyprávění místních poznáváme je samé a také atmosféru města ve čtyřicátých a padesátých letech minulého století. Zároveň je nám dovoleno nahlédnout do skrytějších vrstev umělcovy osobnosti.

Autorka záměrně množství informací neinterpretuje. Ponechává čtenáři svobodu, aby se na umělce a jeho tvorbu díval jen svýma očima a na základě obohacené zkušenosti si vytvořil vlastní jedinečný názor.

Jan Zrzavý se narodil 5. listopadu 1890 ve Vadíně, zemřel 12. října 1977 v Praze. Byl představitel avantgardy nastupující začátkem 20. století, malíř, grafik, ilustrátor, scénograf a příležitostný publicista.

Autorka knihy, Martina Havlínová, zakončila studium oboru Psychologie – Arteterapie na Pedagogické fakultě JU v Českých Budějovicích prací na téma Život a dílo malíře Jana Zrzavého. Zdrojem informací bylo i pořizování jedinečných nahrávek výpovědí pamětníků Jana Zrzavého. Je autorkou projektu Návrat malíře Jana Zrzavého do Vodňan a v roce 2013 organizátorkou a kurátorkou stejnojmenné výstavy v Městské galerii ve Vodňanech.

Spustit audio