U hasičů v Týně mají mapu, která ukazuje už neexistující obce, a sbírku historických přileb

23. září 2016

Historické zajímavosti se skrývají na základně profesionálních a dobrovolných hasičů v Týně nad Vltavou. Na chodbě zde visí velká stará mapa malovaná na dřevě, v kanceláři starosty sboru dobrovolných hasičů se pak hromadí historické přilby.

Starou mapu nakreslil kroužek studujících v Týně nad Vltavou roku 1923. Hasiči ji získali náhodou již před mnoha lety. „Ukazuje přesně vltavotýnský hasičský obvod, jsou tam dokonce i vesnice, které už dnes neexistují, jako Březí, Křtěnov nebo Podháj,“ ukazuje starosta sboru dobrovolných hasičů Ondřej Bouška.

Mapa je navíc zajímavá tím, že se na ní objevují ještě staré názvy některých vesnic. Pozorný návštěvník tak například zjistí, že Horní Kněžeklady byly původně Knížeklady a dnešnímu Neznašovu se říkalo Nezdášov.

V kanceláři starosty dobrovolných hasičů pak návštěvníka hned zaujme vitrína plná přileb. „Je to moje soukromá sbírka hasičských přileb od počátku historie hasičů po současnost. Je to můj koníček, ke kterému mě přivedli logicky hasiči. Neustále se to snažím rozvíjet a rozšiřovat sbírku,“ říká Ondřej Bouška.

V současné době má již přes padesát přileb. Nejstarší jsou kožené pocházející z konce 19. století. „Těch si cením nejvíc. Patří mezi ně například jednoduchá kožená přilba s lvíčky po stranách. Dřív se moc nepoužíval plech, přilba byla spíš jen na okrasu ke stejnokroji,“ popisuje.

Do kanceláře se mu ale všechny přilby nevejdou, a tak se další cenné kousky hromadí v krabicích. „To je mi samozřejmě líto. Chtěl bych, aby k tomu měli přístup i ostatní lidé, tak mě napadlo, že se pokusím získat nějaké prostředky na vitríny, které bychom mohli tady na hasičské základně instalovat, a udělat tak stálou expozici přileb. Lidí k nám chodí docela dost a myslím, že ta sbírka by si zasloužila prostor,“ dodává.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.