Týn má nové centrum pro handicapované

2. březen 2005

Pro handicapované v Týně nad Vltavou se dnes otevřelo nové středisko U Svaté Kateřiny. Součástí objektu je chráněné bydlení, chráněná keramická dílna a prostory pro výtvarné činnosti uživatelů centra denních služeb. Projekt také do budoucna počítá s rozšířením dílny a vybudováním prodejny výrobků, které v dílně vzniknou. ČTK to dnes řekl Jan Šesták z Domova sv. Anežky, který středisko provozuje.

Centrum je druhým střediskem Domova sv. Anežky, od roku 1999 mohou postižení využívat stejnojmenné zařízení v Čihovicích. Od vzniku prvního projektu se rozrostl počet uživatelů sociálních služeb. Domov se proto dohodl se zástupci města Týn nad Vltavou na využití objektu bývalé zvláštní školy. Město podle starosty Karla Hájka pronajalo budovu Domovu sv. Anežky za symbolických deset korun ročně. Zatím jsou ve středisku dokončeny tři byty, které mohou využít lidé, již potřebují asistenci při samostatném životě. Další dva lidé získají práci v chráněné dílně. Domov sv. Anežky zaměstnává 24 lidí s handicapem. Uplatnění nalezli v keramické, truhlářské a tkalcovské dílně či při údržbě zeleně, v administrativě a živočišné výrobě. Dalších 15 postižených navštěvuje centrum denních služeb. Výnosy z prodeje jejich výrobků pokrývají podle Šestáka 40 až 50 procent veškerých nákladů. Radnice v Týně nad Vltavou chce také středisko podporovat tím, že od něj bude kupovat výrobky. Město například keramiku z chráněných dílen rozdává jako dárky návštěvám. Na radnici se také obracejí sportovci, když chtějí na turnajích rozdávat poháry. "Donedávna jsem rozdávali takové ty zlaté plechové, co mají všichni. Teď už jsem dílnu požádal, aby mi vymyslela keramické," řekl Hájek.

Vybudování centra U Svaté Kateřiny stálo 4,3 milionu korun. Ministerstvo pro místní rozvoj na projekt přispělo 2,4 milionu korun, společnost ČEZ do budovy darovala výtah pro bezbariérový přístup za 600.000 korun. Dalších 1,5 milionu si vyžádá rekonstrukce přízemí objektu. Domov chce na ni získat peníze ze strukturálních fondů.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio