Trvalkové záhony kolem živých plotů z habrů zaujmou v zahradě Laquenexy ve Francii

8. prosinec 2023

Jedna z částí zahrady Laquenexy v severovýchodní Francii, kterou jsme navštívili při natáčení reportáží do Zelených světů, byla na první pohled velmi zvláštní. Lemovaly ji ze dvou stran živé ploty z habrů. Podél plotů se táhly symetrické záhony obdélníkového půdorysu, jednoduše osazené trvalkami.

Reprezentovaly je zejména bílé svíčkovce, stříbrné pelyňky a dokvétající bílé keřové růže. Ze záhonů čněly po stranách moderní bílé květináče. V nich byly vysazené tmavolisté sukulenty rodu Aeonium. Ve spojení s bílými nádobami působily velmi kontrastně, moderně a hezky.

Kdybychom si v duchu odmysleli poměrně široký chodník – zcela nutný pro fungování veřejné zahrady – a nahradili ho třeba velkou terasou, mohlo by toto místo být zajímavou inspirací pro menší rodinnou zahradu. Byl by to prostor jednoduchý na údržbu, který by majitelům dával dostatek času na jiné aktivity.

Více o zajímavé zahradě v severovýchodní Francii a kombinování pěkných a užitkových prvků v zahradě si poslechněte v magazínu Zelené světy online.

Spustit audio

Související