Na balkonech unikátního zeleného mrakodrapu roste 135 stromů, 1600 keřů a 8600 trvalek

21. duben 2023

Dnes už není žádným tajemstvím, že zeleň v lidských sídlech velmi pomáhá vylepšovat mikroklimatické poměry. Sázení stromů v blízkosti domů není luxusem, mělo by být samozřejmostí. Někteří architekti jdou ale ještě mnohem dále, lépe řečeno výše.

To je i případ stavby, která se nachází v nizozemském Eindhovenu. Jedná se o obytný dům Trudo Tower, osmnáctipodlažní budovu vysokou 70 metrů. Má velmi plastické provedení – z pláště domu vystupují různě velké balkony, které slouží jako velkoobjemové nádoby pro pěstování trvalek, keřů i stromů.

Tyto obří pěstitelské „nádoby“ se nacházejí po celém obvodu bytového domu, od prvního až po poslední patro. V nich jsou vysazeny vzrostlé stromy a velké keře, které mají zlepšovat kulturu bydlení.

Vybrat vhodné dřeviny nebylo vůbec jednoduché. Jiné druhy se nacházejí na severní straně a jiné na jižní straně domu, jinak architekti volili sortiment do nižších pater, jinak na vrchol věže, kde často a více fouká. Zelenou fasádu domu celkem tvoří 135 vzrostlých stromů, 1600 keřů a 8600 trvalek.

O zajímavém zeleném mrakodrapu mluví zahradník Pavel Chlouba v magazínu Zelené světy. Dále se podíváme do historie zahradnické profese a navštívíme Český Krumlov v 18. století. Moderuje Hanka Šoberová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.