Tříkrálová sbírka v českobudějovické diecézi vynesla přes osm milionů korun

1. únor 2020 09:43

Dvacátý ročník Tříkrálové sbírky byl v českobudějovické diecézi rekordní. Pět tisíc dobrovolníků vykoledovalo v Jihočeském kraji a také v části Plzeňského kraje a kraje Vysočina téměř osm a půl milionu korun. Jde o nejlepší výsledek za celou existenci sbírky.

Vybrané peníze poputují na společné celorepublikové konto. Poté se 65 procent výtěžku vrátí zpět charitám, které peníze vykoledovaly.

„Městská charita České Budějovice to hodlá využít na zajištění materiálu pro zdravotní a pečovatelskou službu, strakonická charita chce zrekonstruovat kuchyň v Domě klidného stáří sv. Anny v Sousedovicích, což je domov pro seniory rodinného typu,“ uvádí mluvčí diecézní charity Martina Baráková.

Čtěte také

Dále vybrané peníze půjdou na podporu azylových domů pro matky s dětmi, například ve Veselíčku a Prachaticích, azylový dům pro muže v Záblatí nebo pomohou lidem s postižením. „Letos to budou tři děti, kterým uhradíme komplexní rehabilitaci, bez které nemohou fungovat,“ upřesňuje Martina Baráková.

Do Tříkrálové sbírky se letos v českobudějovické diecézi zapojilo přes pět tisíc koledníků, kteří vytvořili 1 400 skupinek. „Aktivně hledáme koledníky po celý rok. Zájemci se mohou podívat na web trikralovasbirka.cz, kde mají možnost pomoci, vyhledají v mapě lokalitu, kde chtějí koledovat, a najdou kontakty. Už teď se můžou hlásit na příští rok,“ dodává mluvčí.

Největší částku letos vykoledovala Oblastní charita Pelhřimov. O desítky tisíc korun víc než v minulých letech vykoledovali i dobrovolníci Městské charity České Budějovice a oblastních charit ve Strakonicích, v Písku nebo v Týně nad Vltavou.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související