Třetího povodňového stupně dosáhla řeka Vltava v Českém Krumlově. Přitéká sem voda z Lipna

4. leden 2024 08:49

Povodňový stav panuje na více než šedesáti místech v Česku. Nejhorší situace zůstává v Českém Krumlově, kde řeka Vltava dosáhla na třetí stupeň povodňové aktivity. Vodohospodáři totiž upouštějí přehradu Lipno. Hladina řeky v Krumlově vystoupala na 222 centimetrů.

Nejvíc ohrožené jsou domy v Rybářské ulici, řeka je rozbouřená. Obyvatelům se přesto prozatím ulevilo, protože na Vltavě sice stále platí třetí povodňový stupeň, ale noční deště nebyly tak vydatné, jak meteorologové předpovídali.

Povodí Vltavy upouští z nádrže Lipno 90 metrů krychlových vody za sekundu, to znamená, že Vltava v Českém Krumlově má průtok 112 metrů krychlových za sekundu.

Povodňová komise města je stále v pohotovosti. Připravené jsou další pytle s pískem, které mohou pracovníci technických služeb okamžitě rozvézt, pokud by se hladina řeky ještě zvedla.

Starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády uvedl, že v současnosti je ve městě zhruba tisíc pytlů s pískem asi na deseti místech, kde voda bezprostředně ohrožuje domy.

Spustit audio

Související