Lazebnický most v centru Českého Krumlova je zavřený. Generální oprava potrvá minimálně čtyři měsíce

3. leden 2024 10:19

Na dvě části je rozdělené centrum Českého Krumlova. Město totiž uzavřelo Lazebnický most přes Vltavu kvůli generální opravě. Z Náměstí Svornosti tak turisté musí na zámek náhradní trasou přes Jelení lávku. Největší komplikace to přináší místním podnikatelům.

V úterý ráno pracovníci Služeb města Český Krumlov začali odstraňovat kovové pláty na Lazebnickém mostě. Ty zakrývaly díry v dřevěných rámech, které poničila dřevomorka.

Uzavírka a práce na mostě se výrazně dotknou třeba nedaleké kavárny Kafemlejnek. „Horší bude duben, květen, jestli se to zpozdí, protože to už přece jenom začíná turistická sezona a my máme u řeky velkou terasu. Zásobování přijet může, akorát bude muset couvat ulicí, tak to asi bude náročnější,“ popisuje vedoucí Jana Helclová.

Lazebnický most je ve velmi špatném stavu. „Je silně napaden dřevokaznými houbami, konstrukce se začíná oslabovat, rozpadat, takže jsme museli přistoupit k celkové rekonstrukci, včetně ocelové nosní konstrukce, která je už také stará,“ uvádí technik investic Karel Jírovec.

Práce potrvají minimálně čtyři měsíce. „Začíná se odstraněním dřevěných prvků, pak bude odstraněna ocelová nosní konstrukce až na úroveň stávajících úložných prahů na podpěrách. Potom se udělají nové úložné prahy, začne se montovat nová ocelová konstrukce, která už se vyrábí, a na závěr se to zase osadí dřevěnou vozovkou, zábradlím, chodníky,“ vysvětluje Karel Jírovec.

Čtěte také

Chodci budou při cestě na zámek a na Latrán využívat dvě náhradní trasy. „Jedna možnost je přes Jelení lávku a druhá přes lávku u pivovaru. Není to úplně blízko, ale tady v tom uzavřeném prostoru u Lazebnického mostu prostě moc možností není,“ říká místostarosta Českého Krumlova Zbyněk Toman.

V jednání je zřízení provizorní lávky pod mostem. „Zkusíme vyjednat, že v lednu a únoru by zůstala uzavírka takto a třeba na konec března a duben by se postavila provizorní lávka na ostrůvku pod mostem, ale zatím to nemáme potvrzené,“ upřesňuje Zbyněk Toman.

Omezení zasáhne hlavně provozovatele podniků v centru Českého Krumlova a jejich zásobování. „Ze strany Latránu bude slepá ulice, to znamená, že auto bude muset couvat, nebo se otočit, pokud to dokáže. Tam to komplikace je. Z druhé strany od náměstí se změní pouze dopravní směr v Dlouhé ulici a jiná opatření nebudou,“ uvádí místostarosta.

Letos město Český Krumlov čeká také generální oprava mostu Edvarda Beneše. Podle místostarosty Zbyňka Tomana práce začnou po hlavní sezoně v říjnu. Vyjdou na více než 30 milionů korun a potrvají půl roku.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související