Český Krumlov zasáhla po svátcích další povodňová vlna. Řeka Vltava vystoupala na třetí stupeň

28. prosinec 2023 15:01

Majitelé domů a restaurací kolem Vltavy v Českém Krumlově jsou od noci na nohou. Kvůli třetímu povodňovému stupni stavěli bariéry z pytlů s pískem a hlídali své nemovitosti. Vltava se celý den drží v centru města na zhruba 220 centimetrech, důvodem je zvýšený odtok z plné Lipenské přehrady.

„Teče hodně vody a hlavně hodně vody ještě poteče,“ konstatuje majitel restaurace Krumlovský mlýn Marek Šimon, který dává pytle na terasu. „Aby nám to nešlo dovnitř do restaurace. Mašiny už jsou pod vodou, to už neřešíme. Bohužel je tu jez v rekonstrukci, takže je tam hrazení a jez se nedá sklopit, a to je to, co nás ohrožuje. Jinak by byl jez dole a bylo by tu o devadesát čísel vody méně,“ dodává.

S pytli pomáhá Martin Lobík ze Sdružení cestovního ruchu. „Snažíme se tady vytvořit nějakou hráz, která snad bude stačit. Voda ohrožuje nemovitosti těsně u řeky, okolo Rybářské ulice, u Benešova mostu,“ popisuje.

Rozvodněná Vltava dosahuje například k restauraci Mrázkův mlýn. „Navezli jsme pytle, město nám pomohlo. Zavolali jsme a hned nám přivezli pytle, ať nečekáme, co bude. Jsme ale trošku naštvaní, že nezačali dřív upouštět Lipno, když napadlo před měsícem tolik sněhu,“ říká spolumajitel Petr Vachta.

Ve městě zasedá povodňový štáb v čele se starostou Alexandrem Nográdym. „Nejzasaženější místa jsou v samotném centru, kde ne úplně dobře funguje jez, který je nyní odstaven. Nejvíc ohrožené jsou některé provozovny, zabezpečili jsme je pomocí pytlů s pískem a služby města jsou dále připraveny pytle s pískem poskytovat,“ uvádí.

Povodí Vltavy očekává, že se přítok a odtok z Lipna vyrovná na obvyklou normu a hladina začne postupně klesat. „Teď to začne postupně klesat a v následujících dnech se přítok srovná s odtokem. Potom už neočekáváme žádné další výrazné přítoky,“ potvrzuje generální ředitel Petr Kubala.

V Českém Krumlově zůstává v provozu krizová linka, kam se mohou obyvatelé obracet pro informace nebo zajištění pomoci.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související