Třešní je moc a sběračů málo. Kdo si ovoce sám natrhá, dostane ho levněji

24. červen 2018 14:20

Třešňové sady v okolí Lhenic na Prachaticku se zabarvily do červena. Ovocnáři se z velké úrody radují, ale zároveň mají víc starostí. Chybí jim brigádníci a problémy budou i s odbytem ovoce.

„Třešní je tolik, že se větve úplně ohýbají,“ ukazuje sadař Antonín Steinocher. Přitom to nejdřív vůbec nevypadalo na dobrou úrodu. „Třešně byly strašně malé, bylo extrémní sucho, tak jsme je museli zalévat. Když začaly dozrávat, přišly deště, a to nám moc pomohlo,“ dodává.

Úroda je veliká, ale už teď je jasné, že ji ovocnáři nestačí sklidit. „Brigádníci nejsou. Je to o dva týdny dřív, a to je velký problém. Nabízíme lidem samosběr,“ říká Antonín Steinocher.

Třešně si přijela nasbírat například Marie Petrášková z nedalekých Hracholusk. „Na zavaření, protože jsou za pár korun oproti obchodu. Jde to zespoda, bez žebříku a jde to strašně rychle, protože je jich tu spousta,“ pochvaluje si.

Zatímco v supermarketech je cena třešní poměrně vysoká, v sadu lidé koupí kilogram třešní za 40 korun.

„Určitě je lepší prodat je lidem za nižší cenu než nechat popraskat a shnít. Lidé nám minulý rok pomohli sklidit padesát procent úrody a osvědčil se i prodej ze dvora, zákazníci se k nám vrací a také jim při větším odběru třešně dovážíme,“ doplňuje Irena Steinocherová.

Zatímco v okolí Lhenic sadařům počasí přálo a většina úrody zůstala na stromech nepoškozená, v nedalekých Chelčicích minulý týden úrodu třešní zničily kroupy.

Spustit audio

Související