Trenérské povolání je rizikové. Za rokem 2022 v jihočeském sportu se ohlíží reportér Kamil Jáša

30. prosinec 2022

Rok 2022 se uzavírá. Ohlížíme se za tím, co nás v něm potkalo, a přejeme si síly a úspěch, samozřejmě včetně nutného zdraví a štěstí, do roku příštího. To se týká i sportu. Jihočeské milníky připomíná sportovní redaktor stanice Českého rozhlasu Radiožurnál Sport a Deníku Kamil Jáša.

„Určitě je třeba zmínit tři nejvýraznější výsledky jihočeských týmů. Motor České Budějovice skončil v hokejové extralize třetí, bronzová příčka byla obrovským úspěchem. Třetí byl i českobudějovický Jihostroj ve volejbalové extralize. A fotbalové Dynamo České Budějovice obsadilo ve fotbalové první lize desátou pozici,“ uvádí.

Úspěšné sportovní sezóny se ovšem v půli roku překlopily do nových a tam se zatím tak velké posvícení nekonalo. „Což vedlo k tomu, že rok 2022 byl nakonec hodně specifický i pro trenéry nejpopulárnějších jihočeských týmů. Volejbalový Jihostroj odvolal Reného Dvořáka, u Motoru skončil Jaroslav Modrý a s fotbalovým Dynamem se rozloučil trenér David Horejš. Takže rizikové zaměstnání, ten jihočeský trenér,“ říká Kamil Jáša.

U Dynama došlo v průběhu sezóny dokonce ke dvěma dalším výměnám. „To si myslím, že je docela paradox na jeden klub a jeden rok,“ komentuje sportovní reportér, „nejprve nastoupil a posléze skončil slovenský kouč Josef Weber, na dva zápasy ho dočasně nahradili asistenti Jiří Lerch s Jiřím Kladrubským a teď tým nově vedou Marek Nikl a Tomáš Zápotočný.“

Extraligový Jihostroj od října trénuje Vojtěch Zach. „Start měl velmi dobrý, dokonce zvládl výsledkem 3:1 zápas s vedoucím týmem volejbalové tabulky Libercem,“ vypráví Kamil Jáša. Po šlágru devátého kola sám Zach řekl, že to pro něj byl obrovský zážitek v nasazení jeho hráčů: „Kvalita se prokázala. Dokázali jsme čelit soupeři na bloku, na podání i v útoku. Zrychlili jsme podstatně hru, máme před sebou ještě hodně práce, ale jsme na dobré cestě.“

Čtěte také

Pod novým trenérem volejbalový Jihostroj údajně změnil i svůj „mindset“ čili nastavení mysli. „U kluků proběhla změna v hlavě, všechno je aktivnější,“ řekl Vojtěch Zach, ale vyzdvihl i řadu dobře naučených postupů od předchozího trenéra. Sportovní redaktor Kamil Jáša navíc tlumočí i to, že Vojtěch Zach nabádá své svěřence k úsměvu. Ten prý dokonce může být součástí profesionální smlouvy.

Aby ale trenérovi úsměv na tváři vydržel, bude muset áčko mužů znovu pozvednout klubovou vlajku. „Na konci roku se zápas Jihostroji tolik nepovedl a tým čeká hned po Novém roce nesmírně nabitý program, budou hrát extraligu, Český pohár a také Pohár CEV. Volejbalisty čeká pěkná šichta,“ dodává Kamil Jáša.

Už na Silvestra ale potěší jihočeské fotbalové fanoušky derby Sparta vs. Slavia, které se odehraje v pravé poledne v Dubenci. „Výtěžek ze vstupného odnese fotbalista Pavel Hezoučký na neonatologické oddělení českobudějovické nemocnice. V letošním roce se mu narodil syn, tak třeba to má souvislost,“ uvažuje Kamil Jáša.

Jeho další komentáře, hodnocení a zvukové příspěvky jako ohlédnutí za nejenom jihočeským sportovním rokem 2022 si poslechněte online.

Spustit audio

Související