Třeboňská knihovna otevřela po rekonstrukci. Vylepšené jsou prostory pro čtenáře i zázemí

8. listopad 2023 14:39

Světlé a vzdušné prostory plné květin a knih. A také lavice a křesla, kam se můžou čtenáři posadit a začíst se do knihy, než se rozhodnou, jestli si ji chtějí půjčit domů. Taková je nová podoba knihovny v Třeboni. Po půlroční pauze otevřela dveře svým čtenářům.

Po celou dobu rekonstrukce byla třeboňská knihovna zavřená, čtenáři si ale mohli půjčit knihy do zásoby. „Na těch pět měsíců jsem si vypůjčila 24 knížek a všechny jsme je přečetla,“ říká Eva Padevětová.

Knihovna prošla velkou proměnou. „Rekonstrukce trvala od července do konce října. Jsou tu nové podhledy, nové osvětlení, podlaha a úplně úžasná květinová výzdoba,“ usmívá se ředitelka Vlasta Petrová.

Nový je i vstup do knihovny. „Myslím, že teď každý, kdo jde kolem, vidí, že je tady knihovna,“ podotýká ředitelka.

Ve skladu přibyl systém posuvných regálů. „Zatočíme a posune se celý regál, vzniklo tak obrovské množství místa na knížky, v našem případě na výměnný fond. Dohromady tady máme asi 45 tisíc knih. Předtím na to knihovna nebyla uzpůsobená, knížky jsme měli téměř všude a hodně jich bylo v bednách,“ popisuje Vlasta Petrová.

Spokojená je i knihovnice Svatava Koktavá. „Já mám na starost regionální knihovny, takže mi přibyl ten sklad s posuvnými regály a konečně mám všechny knížky na jednom mstě seřazené podle abecedy. Máme i novou kuchyňku, zázemí přímo za výpůjčním pultem, máme to blízko a velmi se to povedlo,“ chválí.

Za rekonstrukci oddělení pro dospělé čtenáře v městské knihovně zaplatila třeboňská radnice přibližně sedm milionů korun.

Spustit audio

Související