Transfúzní stanice řeší o prázdninách problém s nedostatkem dárců krve

9. srpen 2019 07:46

Cestování, návštěva lesa nebo prázdninový pobyt vysokoškoláků u rodičů. I to jsou důvody, proč mají v letním období transfúzní stanice po celé republice problém s nedostatkem dárců krve.

Zdravotníci se v létě stávají i manažery, s dárci více komunikují a i transfúzní stanice si navzájem pomáhají. Českobudějovická nemocnice například pomohla vyřešit špatnou situaci pražské nemocnici Motol.

„My se snažíme té situaci předcházet, zveme dárce akutně telefonicky, domlouváme se s nimi. Ta spolupráce s našimi dárci je velice dobrá. Během července jsme měli poměrně vysoké počty odběrů a neměli jsme žádný problém, naopak jsme pomáhali například velké nemocnici v pražské Motole, kde ta situace byla asi celkem dramatická,“ popisuje primář budějovického transfúzního oddělení Petr Biedermann.

Prázdninové měsíce jsou podle něj vždycky rizikové, a platí to po celé Evropě. „Je to způsobeno tím, že dochází k ohromnému pohybu dospělé populace v rámci dovolené. V současné době se ta situace ještě komplikuje tím, že dárci začínají být přechodně vyřazování kvůli možným infekčním chorobám,“ vysvětluje.

Čtěte také

To ale není případ pětadvacetiletého Josefa, který daruje krev podesáté, prošel všemi testy, nikde necestoval a o dárcovství má jasno. „S kamarády jsme se rozhodli, že chceme udělat něco pro společnost,“ komentuje.

Krev mu odebírá zdravotní sestra Ludmila. „Když dárce přijde, zaškrtíme ruku, on si zacvičí, dezinfikujeme, provedeme vpich, zalepíme a on potom po celou dobu cvičí a to škrtidlo je zaškrcené. Odběr trvá průměrně pět až šest minut, my tady během toho pořád sedíme a pořád je sledujeme,“ připomíná.

Josefovi stejně jako dalším dárcům odebere předpisových 488 gramů. Po krátkém odpočinku, svačince a kávě může jít dárce krve domů.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související