Tradiční ležáky, ale i pivo s rajčaty ochutnali lidé na prvním festivalu minipivovarů v Českých Budějovicích

5. červen 2023 11:46

Při výběru piva jsou Jihočeši podle Českomoravského svazu minipivovarů spíš konzervativní. První festival minipivovarů v Českých Budějovicích ale ukázal pravý opak. Dvoudenní přehlídku v areálu bývalých Žižkových kasáren navštívilo podle odhadu organizátorů skoro 1500 lidí. Kromě nejrůznějších druhů piva akce nabídla i koncerty pod širým nebem nebo prezentaci takzvaných domovarníků.

„Tohle je specifický typ IPY, svrchně kvašeného piva, které tedy oficiálně není uznané jako pivo, ale to je vlastně jedno. Je to extrémně hodně chmelená IPA, ale neměla by být příliš hořká,“ představovala jeden ze svých produktů Barbora Medová.

Civilním zaměstnáním lékařka ve volném čase a v poměrně zajímavých podmínkách vaří pivo. „Já mám pivo fakt ráda a vařím u tchána ve sklepě. Mám skvělého tchána, který má v podsklepeném domě místnost původně určenou k vytáčení medu. Protože mu včely už tři roky nepřinesly žádný med, pomalu se z toho stává pivovarna. Je to vykachličková místnost s ledničkou, vodou a je to super,“ popsala.

Čtěte také

Kromě výrobků od takzvaných domovarníků mohli lidé na festivalu ochutnat i piva od zavedenějších a známějších minipivovarů. „Máme tu asi čtyřicet druhů piva od klasických ležáků po třeba piva s rajčaty a tak dále. Ta rozmanitost je obrovská,“ uvedl organizátor Michal Holobírek.

Podobná událost se v Českých Budějovicích odehrála úplně poprvé. „Uspořádat festival minipivovarů byl můj dlouholetý sen. Sám provozuji hospodu a minipivovary máme rádi. Je to skvělá parta lidí, každý se svým příběhem. I tenhle festival má svůj příběh a věřím, že budeme pokračovat dál,“ dodal Michal Holobírek.

Do roku 2019 zažívaly minipivovary v Česku značný vzestup. Ročně jich vznikalo až padesát. Koronavirus, následná inflace i zdražení energií ale vše zbrzdily. Dnes už se nové přírůstky počítají pouze v jednotkách. „My také nevíme, co bude za rok, za dva roky. Je riskantní vzít si úvěr, když nevíte, jaké bude DPH. To prostředí je opravdu složité,“ vysvětlil prezident Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich.

Spustit audio

Související