Tradiční ležáky, ale i pivo s rajčaty ochutnali lidé na prvním festivalu minipivovarů v Českých Budějovicích
Při výběru piva jsou Jihočeši podle Českomoravského svazu minipivovarů spíš konzervativní. První festival minipivovarů v Českých Budějovicích ale ukázal pravý opak. Dvoudenní přehlídku v areálu bývalých Žižkových kasáren navštívilo podle odhadu organizátorů skoro 1500 lidí. Kromě nejrůznějších druhů piva akce nabídla i koncerty pod širým nebem nebo prezentaci takzvaných domovarníků.
„Tohle je specifický typ IPY, svrchně kvašeného piva, které tedy oficiálně není uznané jako pivo, ale to je vlastně jedno. Je to extrémně hodně chmelená IPA, ale neměla by být příliš hořká,“ představovala jeden ze svých produktů Barbora Medová.
Civilním zaměstnáním lékařka ve volném čase a v poměrně zajímavých podmínkách vaří pivo. „Já mám pivo fakt ráda a vařím u tchána ve sklepě. Mám skvělého tchána, který má v podsklepeném domě místnost původně určenou k vytáčení medu. Protože mu včely už tři roky nepřinesly žádný med, pomalu se z toho stává pivovarna. Je to vykachličková místnost s ledničkou, vodou a je to super,“ popsala.
Čtěte také
Kromě výrobků od takzvaných domovarníků mohli lidé na festivalu ochutnat i piva od zavedenějších a známějších minipivovarů. „Máme tu asi čtyřicet druhů piva od klasických ležáků po třeba piva s rajčaty a tak dále. Ta rozmanitost je obrovská,“ uvedl organizátor Michal Holobírek.
Podobná událost se v Českých Budějovicích odehrála úplně poprvé. „Uspořádat festival minipivovarů byl můj dlouholetý sen. Sám provozuji hospodu a minipivovary máme rádi. Je to skvělá parta lidí, každý se svým příběhem. I tenhle festival má svůj příběh a věřím, že budeme pokračovat dál,“ dodal Michal Holobírek.
Do roku 2019 zažívaly minipivovary v Česku značný vzestup. Ročně jich vznikalo až padesát. Koronavirus, následná inflace i zdražení energií ale vše zbrzdily. Dnes už se nové přírůstky počítají pouze v jednotkách. „My také nevíme, co bude za rok, za dva roky. Je riskantní vzít si úvěr, když nevíte, jaké bude DPH. To prostředí je opravdu složité,“ vysvětlil prezident Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich.
Související
-
Je třeba ochutnávat piva ostatních, abychom stále poznali, jestli je naše dobré, připomíná sládek
Pro domácí vaření piva se nadchlo mnoho Čechů. „Když se dodrží postupy a hlavně hygiena, hygiena a zase hygiena, tak pivo musí dopadnout dobře,“ říká sládek Libor Smutek.
-
70 let za pípou a rozhodně nekončí. Hospodský Antonín Hlinka v Úlehli natočí pivo kdykoli
Antonín Hlinka točí pivo ve své hospůdce v Úlehli na Strakonicku úctyhodných sedmdesát let. Podnik je v jeho rodině od počátku 20. století. A zavřít se rozhodně nechystá.
-
Bývalý panský pivovar v Rožmberku nad Vltavou bude opět vařit pivo. Začíná zásadní obnova objektu
Býval chloubou rožmberského panství. Jeho pivo pila hrabata, ale i šumavští sedláci. Panský pivovar v Rožmberku nad Vltavou ale poslední desetiletí chátral.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Chtěl svědčit o válečných zločinech spolubojovníků. Chorvatského důstojníka ale zabila bomba
-
Jak jsem fotil listopad 1989 v Olomouci aneb ‚Kašlu na to a jdu tam!‘
-
V Berlíně demonstrovalo 160 tisíc lidí. Nelíbí se jim spolupráce Merze s Alternativou pro Německo
-
V říši čečenského sultána. Ramzan Kadyrov a jeho brutální hra bez pravidel