Tkalcovské řemeslo si Kubákovi ve Strmilově předávají téměř 200 let

3. září 2016

Nejstarší zmínky o tkalcích pocházejí z Egypta. V Evropě se začali profesionální tkalci objevovat kolem roku 800 a dodnes je možné najít malé dílny i u nás. Jedna z nich je ve Strmilově na Jindřichohradecku a v sobotu 3. září se navíc otevře návštěvníkům.

V dílně se skrývá deset stavů. „Máme tu pět listových člunkových stavů z roku 1936. Jsou velmi unikátní - jak tkají člunkem, tkaniny mají přirozený pevný okraj. Deky jsou přirozeně zakončené,“ popisuje Filip Kubák, pokračovatel tkalcovské generace ve Strmilově.

V jeho rodině se řemeslo předává už skoro 200 let. „Já už jsem vlastně šestá generace. Tkalcovské řemeslo se u nás dědí od roku 1870, ale historie sahá mnohem dál, dopátrali jsme, že až někam k napoleonským válkám. Naší rodině se ve Strmilově říká Fáčkovi, protože se tady tkaly fáče na ošetřování raněných vojáků,“ říká Filip Kubák.

Na boku každého tkalcovského stavu jsou děrné štítky. „Ty si sami vytloukáme a podle toho, jak zapadají ty jednotlivé zobáčky do dírek, tak to udává vzor a barevnost. Určuje to, v jakém pořadí se budou zvedat listy stavu a jaký člunek s jakou barvou vyletí,“ vysvětluje.

Tento systém budou moci lidé sledovat na vlastní oči. Ve Strmilově se totiž v sobotu 3. září konají Tkalcovské slavnosti. Při prohlídkách projdou návštěvníci tkalcovnou a poznají celou výrobu od rouna až po finální produkt.

Prohlídky začínají v 10,14 a 17 hodin. Akci navíc doplní módní přehlídky a večer hudební program.

autor: hoch
Spustit audio