Tisíce úhořů uhynuly v Lipně. Může za to krevnatka úhoří, parazit, který napadá plynový měchýř

23. srpen 2024 11:19

Na břehu jihočeské přehrady Lipno se teď často objevují uhynulí úhoři. Příčinou je onemocnění, které způsobuje parazit krevnatka úhoří. Podle rybářů léčba ryb v přehradě není možná. Onemocnění se na lidi nepřenáší, veřejnost ale může pomoci zabránit dalšímu šíření parazita.

„Tady se zrovna válí tři úhoři. Za normálních okolností byste je takhle neviděli,“ ukazuje hospodář Českého rybářského svazu v Českých Budějovicích Pavel Moravec na břehu Lipna.

„Máme zjištěno, že se jedná o onemocnění, které způsobuje parazit krevnatka úhoří. Tato hlístice napadá plynový měchýř úhoře, a tím způsobuje komplikace při plavání. Plynový měchýř nefunguje správně a úhoř nemůže plavat,“ uvádí.

První mrtví úhoři se na březích Lipna objevili na začátku srpna, podle rybářů uhynuly už tisíce ryb. „Úhyn započal na Malém Lipně a postupně se šíří dál. Nyní to trvá zhruba tři týdny a určitě to bude ještě nějakou dobu pokračovat. Jak dlouho to bude trvat, se těžko odhaduje, závisí to i na podmínkách, počasí, teplotě vody,“ říká Pavel Moravec.

Čtěte také

Co je příčinou masivního rozšíření krevnatky úhoří, rybáři neví. „Ono se to těžko určuje, zřejmě k tomu přispěl teplotní vývoj. Letos je velmi teplé léto, voda v Lipně je teplá, a to samozřejmě urychluje všechny procesy i šíření nákaz,“ uvažuje Pavel Moravec.

Masivní úhyny úhořů v Lipně prošetřovala Státní veterinární zpráva. „Můžeme vyloučit, že by se jednalo o nebezpečnou nákazu. Z těchto důvodů nebude veterinární správa přijímat žádná mimořádná opatření. Nicméně podporujeme výzvu rybářského svazu, aby lidé včas odstraňovali těla úhořů, protože tak se dá zabránit dalšímu šíření parazitů,“ shrnuje mluvčí Petr Majer.

Pokud lidé najdou víc uhynulých úhořů i v jiných rybářských revírech, měli by to nahlásit Českému rybářskému svazu.

Spustit audio

Související