Na hladině Moravské Dyje u Dačic plavaly desítky mrtvých ryb. Proč uhynuly, zatím není jasné

16. srpen 2024 17:18

Rybáři u Dačic na Jindřichohradecku mají plné ruce práce. Úlovky jim ale tentokrát žádnou radost nedělají. Z Moravské Dyje totiž vytahují už druhý den desítky mrtvých ryb. Uhynulé ryby nahlásili ve čtvrtek ráno chataři ve zhruba tříkilometrovém úseku od obce Hradišťko dál po proudu.

„Jenom za včerejšek jsme vylovili zhruba devadesát až sto kilogramů uhynulých ryb, dneska to bude tak dalších dvacet, třicet. Když tady vidím ty mrtvé kapry, je to smutné,“ říká u jezu pod Hradišťkem rybář Lukáš Polena.

V lokalitě žijí i vzácné druhy ryb, jedná se o chráněné území. „Úsek, který byl tímto zasažen, je biologicky velice hodnotný právě tím, co tam žije. Je to především rybí obsádka různých druhů hrouzků, ouklejí, hořavek a dalších, ale i mlžů. Doufejme, že se z toho nějakým způsobem vzpamatují,“ komentuje Lukáš Skořepa z odboru životního prostředí v Dačicích.

Čtěte také

Na místě pomáhají rybářům i dobrovolní hasiči z Dačic. Za pomoci čerpadla stříkají vodu z velké výšky, aby ji provzdušnili a pomohli rybám, které ještě žijí, situaci lépe zvládnout.

Proč ryby uhynuly, zatím není jasné. Odborníci odebrali vzorky a případem se zabývá odbor životního prostředí dačické radnice a také Povodí Moravy. Podle mluvčí podniku Jany Kučerové může být příčinou i nedostatek kyslíku způsobený extrémně teplým počasí.

Lukáš Skořepa z odboru životního prostředí se ale kloní spíš k tomu, že úhyn ryb způsobilo zatím neznámé znečistění. „Řeka byla prostě cítit, dá se to přirovnat ke splaškům. Zároveň v některých úsecích byla taková nahnědlá pěna, která opět ukazovala na přítomnost nějaké látky. Už vzhledem k tomu, že po jednom dnu se řeka vrátila do standardního režimu, to něco muselo zapříčinit,“ uvádí.

Spustit audio

Související