V roce 2002 zaplavila celou Majdalenu vlna z pískovny. Místní věří, že letos se nic takového nestane

17. září 2024 07:45

Mezi místy na jihu Čech, která dosáhla třetího povodňového stupně, je Lužnice na Pilaři. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu tam platí setrvalý stav. Poblíž leží nejen vodáky oblíbená obec Majdalena, ale i pískovny Cep I a Cep II. Před lety tam právě v jedné z nich Lužnice dost zařádila.

Pískovna Cep I způsobila místním největší problémy v roce 2002. „Ona totiž leží v blízkosti Lužnice a tehdy se řeka v jednom ze slabších míst provalila do pískovny. A pískovna nemá žádné regulační zařízení, žádná stavidla, takže se plnila, plnila, až to prostě hráz neunesla a praskla. Přišla obrovská vlna s velikánskou energií a rychlostí, která smetla několik domů a zaplavila celou Majdalenu,“ vzpomíná David Sekáč, starosta Majdaleny zvolený za nezávislé.

Letos je optimističtější. „Po roce 2002 byla hráz nově opravena a myslím, že velice poctivě. Hlavně se ale v blízkosti hráze zbudoval bezpečnostní přeliv, což je jedno takové snížené místo, které by mělo přebytečnou vodu odvádět zpátky do Lužnice,“ vysvětluje.

Obec Majdalena leží v záplavovém území řeky Lužnice. V současnosti už je voda vidět z hlavní silnice. „Řeka už se do těch prostor rozlila a silnice tam vlastně tvoří takovou přirozenou hráz. Pokud tam voda bude delší dobu stát, objeví se i na druhé straně silnice, ale většinou to bývá průsakem. Voda obvykle nejde vrchem přes silnici,“ popisuje starosta.

Řeka momentálně nestoupá, i když stále prší. „Pokud by situace zůstala taková, jako je nyní, tak věříme, že nás neohrozí ani pískovna, ani řeka Lužnice. Budeme spíš řešit ty průsaky, které pronikají do budov. Budeme čerpat sklepy a pomáhat lidem s odklízením a vyklízením po záplavě,“ uzavírá David Sekáč.

Spustit audio

Související