Tisíce lahví připravených k expedici zničil orkán v areálu budějovického Budvaru

10. únor 2020 15:28

Českem se prohnala bouře Sabine doprovázená nebezpečným silným větrem. Orkán lámal stromy a strhával střechy, desítky tisíc domácností zůstaly bez proudu. Škodu vítr způsobil i v českobudějovickém pivovaru Budvar.

„Došlo k odtržení střechy z budovy sousedící s naším objektem. Střecha byla stržená přes jeden z našich vrtů do míst, kde máme autoprovoz. Poškodila tři naše vozidla,“ uvedl ředitel bezpečnosti a interního auditu Ludvík Bína.

Orkán střechu o rozměrech 40x10 metrů zmačkal jako papír. „Na místě byly přítomny složky integrovaného záchranného systému, protože v první chvíli jsme si nebyli jisti, zda pod tím nemáme některého z našich zaměstnanců. To se nepotvrdilo, nikdo zraněn nebyl,“ dodal.

Střecha tažená větrem zasáhla i místo, kde se skladují palety s lahvemi. Následky pohromy pomáhal odstraňovat Jindřich Čížek, který odklízel desetitisíce lahví s pivem připraveného k expedici. „Střecha vlétla sem, omotala se úplně kolem toho sloupu a rozbila tři řady přepravek,“ popisoval.

Budějovický Budvar odhaduje škody zhruba na půl milionu korun. Silný vítr ale způsobil komplikace i v dalších areálech jihočeských firem. Poničil například centrální sklad českobudějovické firmy Koh-i-noor, kde rovněž strhl střechu. Odnesl ji na blízkou železniční trať, kde střecha poničila automobil železničních hasičů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související