Silný vítr připravil stovky domácností o elektřinu. Bez proudu byl celý Rožmberk nad Vltavou

4. únor 2020 13:36

V Jihočeském kraji bylo v úterý kvůli silnému větru bez elektřiny zhruba 1500 domácností. Od brzkých ranních hodin nešel proud například v celém Rožmberku nad Vltavou na Českokrumlovsku.

Silný vítr vyvracel stromy, které poškodily vedení vysokého napětí. Hrad Rožmberk musel zrušit uklízecí a restaurátorské práce a návštěvníci se mohli podívat jen do části prohlídkové trasy s dostatkem přirozeného světla z oken.

„Sešly se nám zrovna dvoje práce v hlavní vstupní hale. Pracujeme na opravě schodiště už od listopadu a v těchto dnech měli truhláři začít s finální kompletací, od tohoto týdne nastoupili ještě restaurátoři, kteří pracují na rehabilitaci původní výmalby stěn. Dnes nikdo pracovat nemůže, bez proudu na to restaurátoři nevidí a truhláři potřebují elektrické náčiní,“ potvrdila kastelánka Andrea Čekanová.

Návštěvníci mohli pouze do druhého patra do soukromých apartmánů rodiny Buquoyů. „Tato trasa je přes zimu temperovaná, mělo by nám tu vydržet dvanáct stupňů. Ukazujeme tu, jak žila rodina Buquoyů mezi roky 1847 a 1857,“ popsala průvodkyně Denisa Beňová.

V okolí Rožmberka nad Vltavou zůstalo po ranní vichřici bez elektřiny 730 domácností. Podle starostky Lenky Schwarové bylo bez proudu celé město. Znamenalo to nejen komplikace v domácnostech, ale musela zavřít ordinace lékaře nebo pošta.

Čtěte také

Celkem v kraji přišlo o elektřinu zhruba 1500 domácností. Podle mluvčí společnosti E.ON Martiny Slavíkové evidovali energetici devět poruch na vedení vysokého napětí. Nejhorší byla situace na Jindřichohradecku.

Jihočeští hasiči kvůli silnému větru od rána zasahovali u téměř 70 událostí. Nejvíc práce měli na Prachaticku, ale popadané větve a stromy na silnicích komplikovaly i dopravu na Českobudějovicku, Jindřichohradecku a Českokrumlovsku.

V téměř všech případech odklízeli hasiči spadané stromy ze silnic. V Českých Budějovicích vyjížděli ale i k uvolněnému bilboardu a připevňovali plechy na střeše. Další ceduli upevňovala i českokrumlovská jednotka v Kamenném Újezdu.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související