Nesvítí, nechladí, nevaří. I několik hodin po bouři se lidé musí obejít bez elektřiny

24. září 2018 15:18

Silná vichřice v noci z neděle na pondělí napáchala škody i v Jihočeském kraji. V okolí Kardašovy Řečice na Jindřichohradecku polomy přetrhaly dráty vysokého napětí. Stovky domácností kvůli tomu zůstávají i několik hodin po silném větru bez elektřiny.

Dotýká se to například paní Ilony z Ratiboře. „Máme všechno na elektriku, světla nesvítí, lednička nechladí, nefunguje varná deska ani trouba. Mrazák zatím drží, protože ho neotevírám. Proud nejde od devíti večer, takže nějakých patnáct hodin,“ popisuje.

Podobně je na tom Antonín Sojka z nedaleké osady Mnich u Kardašovy Řečice. „Máme mimo provoz myčku, dvě pračky, sporáky, trouby, lednice, mrazáky, elektrický bojler. V současné době nemůžeme používat nic. Domácnost celá je elektrická, takže si ani neškrtnem,“ říká.

Tisíce domácností jsou bez proudu. Energetici stále likvidují následky noční vichřice

Následky vichřice, Vysočina

Česko zasáhla v noci z neděle na pondělí vichřice. Mnoho míst je kvůli ní stále ještě bez elektřiny. V terénu byli přes noc i hasiči, kteří odstraňovali popadané stromy ze silnic.

Energetici problém řeší. Technici pracují v lese nedaleko obce Holná, kde v neděli večer spadly dva stromy do vedení linky vysokého napětí. „Postihlo to celkem čtyři obce. Jedná se o Mnich, Ratiboř, Roseč a osadu Holná. Ty jsou bez dodávky elektrické energie,“ potvrdil technik provozu a zakázek společnosti E.ON pro Jindřichohradecko Michal Najdr.

Poté, co firma odstranila spadlé stromy z vedení, je třeba vyměnit konzole izolátorů a opravit vodiče. „Časová náročnost této opravy bude zhruba dvě a půl hodiny. Podobných havárií je v tuto chvíli pět,“ doplnil Michal Najdr.

Podle mluvčí distribuční společnosti E.ON Martiny Slavíkové technici během noci obnoví většinu dodávek v kraji. Nevyloučila ale, že některé domácnosti zůstanou bez proudu i přes další noc.

Spustit audio

Související