Třetí den bez proudu. Energetické společnosti posilují týmy techniků

31. říjen 2017

Stovky domácností jsou od neděle bez proudu. Při silné větrné smršti totiž na vedení popadaly stromy. Energetické společnosti posilují čety techniků, které pracují na obnově dodávek elektřiny.

Na jihu Čech je situace nejhorší kolem hranice s Rakouskem, v pásu od jižního Českokrumlovska přes podhůří Novohradských hor do oblasti České Kanady.

Jednu z elektrických linek, kterou poškodila víkendová vichřice, opravují technici v lese u Benešova nad Černou. „Jsou na tom popadané stromy, zpřetrhané dráty, ohnuté konzole a izolátory, otočená trafostanice, takže práce je tady na celý den,“ ukazuje vedoucí čety Miroslav Deňka.

Celkem na obnově asi kilometr dlouhého úseku pracuje devět lidí. „Začali jsme v neděli, pak byl zákaz vstupu do lesa, tak se to zastavilo a pak jsme byli v terénu celé pondělí, v okolí Kaplice, Soběnova, Malont,“ vyjmenovává Miroslav Deňka.

Ještě předtím, než mohli technici začít vedení opravovat, museli rozřezat popadané stromy, aby se k zpřetrhaným drátům elektrického vedení vůbec dostali.

Kromě toho používají i těžkou techniku, například vysokozdvižnou plošinu a bagr, se kterým budou narovnávat nahnuté sloupy elektrického vedení.

Energetici pracují ale i na dalších místech jižních Čech. Zejména je to na jihu Českokrumlovska a poté také v oblasti České Kanady.

Technici opravují elektrické vedení poničené vichřicí v lese u Benešova nad Černou
Technici opravují elektrické vedení poničené vichřicí v lese u Benešova nad Černou
autor: hoch
Spustit audio