Tanec, ale i mrazivé zážitky z války byly součástí Dne za Ukrajinu v Českých Budějovicích

25. únor 2024 08:29

Dojetí, vděčnost i mrazivé zážitky z války provázely Den za Ukrajinu v Českých Budějovicích. Druhé výročí ruské agrese si připomínali lidé v celém Česku, na budějovickém náměstí Přemysla Otakara II. se jich sešly stovky. Účastníci akce uctili obránce Ukrajiny, ale také odměnili ukrajinské děti za taneční vystoupení.

Skupina ukrajinských dětí si za svoje taneční vystoupení vysloužila velký potlesk. „Mně se to hrozně líbilo, že nás všichni podporovali a mohli jsme ukázat, co umíme a že jsme šťastní, že tady jsme,“ komentovala třináctiletá Marija.

Ve skupině tanečníků byl také devítiletý Lev z Kyjeva. „Já jsem byl rád, že se přišlo tolik lidí podívat, podpořit naši zemi, kde je pořád válka. Chtěl bych tancovat před babičkou, tatínkem, dědou, kteří zůstali na Ukrajině,“ řekl.

Se svými zážitky z první linie na Ukrajině v Charkovské oblasti se s lidmi na českobudějovickém náměstí podělil Oliver. „My si ani neumíme představit, že nám neteče teplá voda, a tam jim neteče půl roku přes zimu. Jejich jediná naděje je, že přijede humanitární pomoc. To vyjdou ze sklepa, kde se starají o ty své babičky, rychle si naberou a jdou zpátky. A vy pak jedete později kolem a ten barák není, takže vám dojde, že ani ti lidé nejsou,“ vyprávěl.

„Přijdete do styku úplně se vším. Nejdřív vidíte děti, vedle kterých padají bomby a ony už to ani nevnímají a hrají si tam. Pak jdete o dva bloky vedle a tam vidíte ty děti už bezvládné,“ dodal.

Čtěte také

Na shromáždění se přišla podívat Světla Magni. „Já vnímám válku na Ukrajině bytostně. Celé ty dva roky na ni myslím v podstatě každý den a každý den je mi do pláče. Moc si přeju, aby Ukrajina vyhrála. Zrovna dnes jsem tady v bance věnovala tisíc korun na dron pro Ukrajinu,“ zmínila.

Podle údajů Jihočeského kraje žije v současnosti na jihu Čech zhruba 25 tisíc ukrajinských uprchlíků a většina z nich je integrovaných.

Organizátor akce Společně za Ukrajinu Tomáš Kuboušek tvrdí, že pomoc ale stále potřebují. „Teď je na nás, abychom připravili pilotní projekty a rozjeli pracovní integraci. Většinou pracují na pomocných nebo nekvalifikovaných pozicích, ale podle našich informací jsou to často vysokoškolsky vzdělaní lidé a  Česká republika by je mohla využít,“ připomněl.

Jihočeský kraj navázal loni spolupráci s Mykolajivskou oblastí, kam průběžně posílá pomoc. V současnosti shání výškovou techniku a nákladní auta potřebná pro likvidaci sutin.

Související