Nákladní auto a elektrocentrály posílá Jihočeský kraj na Ukrajinu. Darovaná technika pomůže odklízet trosky

19. duben 2023 08:14

Do Mykolajivské oblasti na Ukrajině míří nákladní auto a elektrocentrály z jihu Čech. V rámci nově uzavřeného partnerství vybavení věnoval Jihočeský kraj. Technika, která dosloužila jihočeské Správě a údržbě silnic, pomůže odklízet suť v konfliktem zasažených městech.

„Je to nákladní automobil Liaz, starší auto z roku 1975, ale plně funkční, které je schopno odjet po vlastní ose. Na korbě jsou veškeré náhradní díly a dvě elektrocentrály,“ ukazuje ředitelka jihočeské Správy a údržby silnic Andrea Jankovcová.

V oblasti chybí podle náměstka hejtmana Františka Talíře kromě nákladních aut také výšková technika. „Zastavili tam okupační armádu v ulicích statečným bojem s tanky, nicméně za to se jim Rusové mstili a celou řadu budov rozbombardovali, včetně třeba oblastní správy, kde zahynulo naráz 38 lidí. Problém je, že Ukrajinci nemají, jak trosky odstraňovat, a ty samozřejmě stále ohrožují obyvatele,“ vysvětluje.

Do Mykolajivské oblasti by měla v budoucnu zamířit i další pomoc. „O pomoci jednáme, hledáme další cesty, nejen nutně z krajských zásob. Rozšiřujeme informace a příběhy dál, protože u nás v Česku možná někdy trpíme představou, že tam přece nebudeme posílat nějakou starší techniku, nicméně tam všechno funkční poslouží,“ připomíná František Talíř.

V minulosti už Jihočeský kraj na Ukrajinu poslal například sanitky, inkubátory nebo traktory.

Spustit audio

Související