Táborští sportovci budou mít na stadionu novou halu i speciální atletický tunel

29. červenec 2020 14:47

Jeden z nejmodernějších sportovních areálů v zemi vyroste v Táboře. Na stadionu Míru začíná finální fáze výstavby nové haly. Stavařům se už podařilo zapustit do země dvanáctimetrové piloty, do kterých usazují konstrukci 160 metrů dlouhé budovy.

Hala bude podle jednatele Tělovýchovných zařízení města Tábor Jana Bendy částečně skryta ve vyhloubeném terénu. „Tady vidíme, že je zapuštěná oproti budoucímu tunelu, abychom dodrželi světlou výšku samotné haly a v dálkovém pohledu budovy nevyčnívaly extra vysoko,“ ukazuje.

Světlá výška budovy má být přes deset metrů, celková zhruba patnáct metrů. „Proto je nutné ji zapustit, aby nerušila zástavbu,“ potvrzuje Jan Benda.

Na druhé straně už jsou zasazené sloupy do země. „Na této části haly je 53 pilot, které jsou sedm až dvanáct metrů hluboké, jak podloží umožnilo, a na každém pilotu je takzvaný kalich, do kterého se zasazují sloupy,“ vysvětluje Jan Benda.

Čtěte také

V pravé části staveniště vznikne hala, v levé části atletický tunel pro běh, skok do výšky, skok o tyči, skok do dálky a vrh koulí. „V patře nad částí tunelu bude sociální zázemí pro celou halu plus taneční sál, rozcvičovna a režie pro venkovní areál,“ dodává Jan Benda.

Stavba nové haly má trvat 18 měsíců a stavařům se podle mistra Libora Píchy zatím daří i navzdory nepřízni počasí všechny termíny dodržovat. „V těchto dnech jsme skončili s hloubením, pokračují konstrukce a zahajujeme přípravu na pilotáž. Letos nám počasí nepřeje, podloží už jsme dělali natřikrát,“ uvádí.

Pokud nedojde k nečekaným komplikacím, nový komplex na stadionu Míru v Táboře se sportovcům i veřejnosti otevře příští rok v létě.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související