Svět včel a bylin ožívá v zážitkové výstavě písecké galerie Sladovna. Děti se zapojí do příběhu

1. červenec 2024 15:26

Jako ve včelím úlu to bzučí v galerii Sladovna v Písku. Nová zážitková výstava zavede návštěvníky do království včel a bylin, které budou vnímat všemi smysly. Rozehrají v něm příběh záchrany včel a celého světa.

Za doprovodu bzučení a dramatické hudby vejdou návštěvníci do včelího města. „Děti vstoupí do příběhu, ve kterém zapojí všechny smysly a také budou svým rozhodováním určovat, kam se příběh vyvine. Zdůrazňujeme vztah mezi včelím světem a květinami,“ popisuje ředitel galerie Adam Langer.

„Zásadní je, že v luční kavárně nemůžeme uvařit čaj z bylin, protože včely už dlouho na louce nebyly, nepřišly si pro pyl. A tak se děti vydají na putování, aby včely našly,“ nastiňuje lektorka Kateřina Hájková.

Pokud se jim to podaří, dostanou se až ke královně. „Tady se to celé rozsvítí, začne hrát hudba a královna promluví. Ve své řeči dětem poděkuje, vysvětlí, že včelí království se dostalo zpátky do rovnováhy, a dá jim ještě jeden úkol,“ doplňuje lektorka.

Včelí říše je složitá, ale výstava ji představuje velmi přehledně. Děti se hned dozvědí, jaké druhy včel jsou v úlu. „Je tady krmička, čistička, trubec, královna. Jsou tady všechna povolání a takové lokace s aktivitami, které představují úkoly ve včelím úlu. Když chcete například prozkoumat čističku, obujete si speciální boty, což jsou vlastně kartáče, bruslíte po prostoru, a tím pádem uklízíte,“ líčí Adam Langer.

Děti výstavu zažijí nejenom hmatem a zrakem, ale také čichem a chutí. Umožní to luční čajovna se skříní plnou bylin. „Jsou tady poklady obou království, byliny a také produkty z medu, které voní. Některé se dají i ochutnat. V luční čajovně jsou připravené hrnečky a pokud děti vyřeší celý příběh, budou odměněny čajem, nápojem poznání, který je uvařený z devíti bylin a slazený medem,“ doplňuje Adam Langer.

Výstava Království včel a bylin zůstane v galerii Sladovna v Písku do konce roku.

Spustit audio

Související