Nové tunely, obří stavebnice a výzdoba ze světa hmyzu. Písecká Sladovna otevřela vylepšené Mraveniště

2. březen 2024 08:23

Cítit se jako malý mravenec v obřím labyrintu tunelů, schovávaček a mostů. Výstavu Mraveniště v písecké galerii Sladovna navštívilo od jejího vzniku před sedmi lety čtvrt milionu dětí a jejich rodičů. A teď se otevřela znovu. Vylepšená a rozšířená s novými tunely, obrovskou stavebnicí a výzdobou ze světa hmyzu.

Na rozšíření výstavy pracoval sám její autor Vladimír Větrovský. „To místo bylo pořád svým způsobem nehotové, tak jsme ho zaplnili. Teď už se nám sem asi máloco vejde, i když ještě pár nápadů v zásuvce máme,“ říká.

Na první pohled je vidět, že přibyly nové prvky, například u stropu. „Mají dvojí funkci. Jedna je praktická, to znamená, že by nám měly trošku vyřešit problém s akustikou, a druhá je estetická. Ocitáme se v jiném světě, než je venku, ocitáme se v mravenčím světě. Mým záměrem bylo, abychom tento pocit měli od podlahy až po strop,“ popisuje Vladimír Větrovský.

Mraveniště v písecké Sladovně prošlo větší rekonstrukcí po sedmi letech. „Podle hrubých propočtů navštívilo výstavu čtvrt milionu lidí, což je obrovské číslo, za které jsme moc vděční. Město Písek podpořilo tuto úpravu jedním milionem korun,“ uvádí ředitel Sladovny Adam Langer.

Mraveniště patří mezi nejpopulárnější výstavy v hravé písecké galerii. „Návštěvností určitě, také kapacitně se sem vejde nejvíc dětí i dospělých. Mraveniště je v tuto chvíli jednou z nejdéle otevřených výstav,“ dodává ředitel. Nově v Mraveništi vznikl také prostor pro nejmenší děti.

Spustit audio

Související