Děti objeví záhadnou, pořádně zaprášenou knihu. Vodňanská knihovna natáčí filmovou pohádku

2. říjen 2023 15:25

Ve Vodňanech na Strakonicku pracuje malý filmový štáb. Novou pohádku, která se odehrává v různých zákoutích města, nenatáčí žádný známý režisér. Popularizovat čtení a město samotné chce místní knihovna Gelasta Vodňanského, která ke spolupráci přizvala studenty filmové školy v Písku a děti.

Jedním z malých herců je Pepa. „Čekal jsem, že práce herce bude jednodušší, jenže to není vůbec snadné. Natáčíme už třetí den a řekl bych, že se nám to moc daří,“ popisuje.

Hlavní roli ztvární Kristýna. „Já hraji Adélku. Dneska jsme byli na vodňanské věži a na baště, také jezdíme na koních. Baví mě to. Chodím na dramaťák, ale nikdy jsem ve filmu nehrála, to je pro mě úplná novinka,“ říká.

Dalším hercem je Zdeněk. „Příběh je o tom, že jsme v knihovně našli knížku, ve které byla mapa. Podle ní jsme došli do kostelní věže k hodinovému strojku, na ten jsme sáhli a dostali jsme se do minulosti, kde nás provází Gelast,“ prozrazuje zápletku pohádky, která začíná nálezem záhadné, pořádně zaprášené knihy.

Film má podle ředitelky Knihovny Gelasta Vodňanského Kateřiny Mašlové zatím pracovní název Vodňanská pohádka. „Asi to tak i zůstane. Pohádka vzniká k pětadvacátému výročí Zeyerových Vodňan. Filmem chceme popularizovat knihovnu, čtení, ale vlastně i celé město. Líbí se mi, že je do projektu zapojena spousta vodňanských spolků, sběratelů a dalších nadšených lidí, kteří nám pomáhají,“ komentuje.

Místní lidé na natáčení zapůjčili třeba koně nebo retro kočárky. „Rekvizity nám zapůjčí i sběratel žvýkaček nebo Klub vojenské historie České Budějovice, který má k dispozici uniformy z druhé světové války,“ doplňuje Kateřina Mašlová.

Premiéru bude mít Vodňanská pohádka 24. listopadu na slavnostním zakončení Zeyerových Vodňan.

Spustit audio

Související