Svatomartinské posvícení. Zajímavé rady a tipy do vaší kuchyně

10. listopad 2020

Máte chuť na zajímavou nádivku? Co takhle ořechovou? Další vydání Kuchařského čarování připravil Petr Stupka.

Jak připravit ořechovou nádivku:

Ingredience
  • 5 starších rohlíků
  • 80 g másla
  • 130 ml smetany
  • 4 – 5 vajec
  • 60 g kukuřičné krupice (polenty)
  • 150 g lískových nebo vlašských ořechů
  • sůl, petrželovou nať, muškátový květ

Na pánvi rozpusťte máslo a v něm zapěňte polovinu ořechů, které nastrouhejte nebo podrťte, přidejte i posekanou petrželku a na závěr vmíchejte do směsi na kostičky nakrájené rohlíky.

Můžete vše v troubě na plechu krátce osušit, aby pečivo zavonělo máslem. V míse rozšlehejte smetanu a žloutky, přidejte sůl, kukuřičnou krupici a muškátový květ a tuto směs nechte asi 15 minut stát.

Mezitím si z bílků ušlehejte pevný sníh a máslem vymažte nádobu, ve které nádivku budete péci. Na konec všechny součásti zlehka promíchejte, vložte do formy a pečte asi dvacet minut při 170 stupních.

Nádivku můžete podávat jako samostatný pokrm s omáčkou nebo jako alternativu knedlíků k různým pokrmům, zejména k pečené drůbeži. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.