Svatomartinské posvícení. Zajímavé rady a tipy do vaší kuchyně

10. listopad 2020

Máte chuť na zajímavou nádivku? Co takhle ořechovou? Další vydání Kuchařského čarování připravil Petr Stupka.

Jak připravit ořechovou nádivku:

Ingredience
  • 5 starších rohlíků
  • 80 g másla
  • 130 ml smetany
  • 4 – 5 vajec
  • 60 g kukuřičné krupice (polenty)
  • 150 g lískových nebo vlašských ořechů
  • sůl, petrželovou nať, muškátový květ

Na pánvi rozpusťte máslo a v něm zapěňte polovinu ořechů, které nastrouhejte nebo podrťte, přidejte i posekanou petrželku a na závěr vmíchejte do směsi na kostičky nakrájené rohlíky.

Můžete vše v troubě na plechu krátce osušit, aby pečivo zavonělo máslem. V míse rozšlehejte smetanu a žloutky, přidejte sůl, kukuřičnou krupici a muškátový květ a tuto směs nechte asi 15 minut stát.

Mezitím si z bílků ušlehejte pevný sníh a máslem vymažte nádobu, ve které nádivku budete péci. Na konec všechny součásti zlehka promíchejte, vložte do formy a pečte asi dvacet minut při 170 stupních.

Nádivku můžete podávat jako samostatný pokrm s omáčkou nebo jako alternativu knedlíků k různým pokrmům, zejména k pečené drůbeži. 

autoři: Petr Stupka , Zdeněk Zajíček | zdroj:
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?