Svatomartinské posvícení. Zajímavé rady a tipy do vaší kuchyně
Máte chuť na zajímavou nádivku? Co takhle ořechovou? Další vydání Kuchařského čarování připravil Petr Stupka.
Jak připravit ořechovou nádivku:
- 5 starších rohlíků
- 80 g másla
- 130 ml smetany
- 4 – 5 vajec
- 60 g kukuřičné krupice (polenty)
- 150 g lískových nebo vlašských ořechů
- sůl, petrželovou nať, muškátový květ
Na pánvi rozpusťte máslo a v něm zapěňte polovinu ořechů, které nastrouhejte nebo podrťte, přidejte i posekanou petrželku a na závěr vmíchejte do směsi na kostičky nakrájené rohlíky.
Můžete vše v troubě na plechu krátce osušit, aby pečivo zavonělo máslem. V míse rozšlehejte smetanu a žloutky, přidejte sůl, kukuřičnou krupici a muškátový květ a tuto směs nechte asi 15 minut stát.
Mezitím si z bílků ušlehejte pevný sníh a máslem vymažte nádobu, ve které nádivku budete péci. Na konec všechny součásti zlehka promíchejte, vložte do formy a pečte asi dvacet minut při 170 stupních.
Nádivku můžete podávat jako samostatný pokrm s omáčkou nebo jako alternativu knedlíků k různým pokrmům, zejména k pečené drůbeži.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?