Surikaty mají konkurenci. V táborské zoo se zabydlují kolonoci, málo známé hravé šelmičky

16. červenec 2024 11:34

Mají hustou, měkkou a načechranou srst. Jejich kožešina je proto hodně ceněná, využívá se jako módní doplněk a vyrábí se z ní i chlupy do malířských štětců. V zoologických zahradách se kolonoci, málo známé hravé šelmičky, objevují jen výjimečně, protože se špatně rozmnožuji. Tři samice jsou teď ale k vidění v Zoo Tábor.

„Jsou hezky zbarvené, mají zlato-zrzavou srst. Jsou roztomilé, mají moc hezký obličej, ale je s nimi taková malá potíž – když je naštvete, tak vylučují smradlavé sekrety. Navíc mají i ostré zoubky,“ popisuje ošetřovatelka Michaela Hodková.

Jako potravu dostávají noví obyvatelé táborské zoo kuřata, myši a křečky. „Dále se mohou krmit ovocem, rybami, hmyzem, vajíčky,“ dodává ošetřovatelka.

Čtěte také

U výběhu s kolonoky je prakticky stále plno. Až z Děčína se na ně přijela podívat paní Hana. „Manžel ho chtěl vyfotit, ale má ho po kouskách,“ směje se.

S kolonoky se podle ředitele Zoo Tábor Evžena Korce v českých zahradách běžně nesetkáme. „Musím říct, že sám jsem kolonoky dlouho neznal, není to běžně chovaný druh. Je jen málo zoologických zahrad, které je mají. Jsou milí a hlavně i velice návštěvnicky atraktivní. Myslím, že podobně jako surikaty by mohli být oblíbení u dětí,“ komentuje.

Pokud byste chtěli kolonoka pozorovat ve volné přírodě, museli byste zamířit až do severní nebo východní Asie.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související