Tygři, pumy nebo levharti, které stát zabaví, najdou azyl v novém záchranném centru v Zoo Tábor

13. červen 2024 11:29

Nové záchranné centrum pro chladnomilné šelmy otevřela zoologická zahrada v jihočeském Táboře. Investici za více než 12 milionů korun spolufinancoval Státní fond životního prostředí. Dočasný azyl v centru CITES získají zvířata, která zabaví stát, protože žijí v nevyhovujících podmínkách.

„Velkých šelem je víc mezi soukromými chovateli než v zoologických zahradách, a to v obrovském nepoměru. Problém je v tom, že mnozí soukromníci chovají šelmy v úplně nevyhovujících podmínkách,“ připomíná ředitel Zoo Tábor Evžen Korec.

Nový výběh v táborské zahradě zatím čeká na první obyvatele. „Nabízí komfortní podmínky. Jsou tu vyvýšené palandy, aby šelmy mohly pozorovat okolí, nezámrzné napáječky s automatickým dopouštěním, aby měly neomezený přístup k pitné vodě, val pro pobyt na slunci a zároveň vyvýšeném místě, prostorný přístřešek jako místo pro odpočinek a spánek a také jezírko, protože většina chladnomilných šelem se ráda koupe,“ popisuje Evžen Korec.

Záchranné centrum v Zoo Tábor podle kurátorky Evy Nemravové poskytne dočasný domov všem šelmám, které nepotřebují vytápěné ubikace. „Nemůžeme sem umístit lva nebo fosu, ale můžeme tady mít tygra, pumu, rysa, levharta,“ říká.

Podle statistik ministerstva životního prostředí žijí zhruba dvě stovky velkých šelem v Česku u soukromých chovatelů. Záchranné centrum pro zvířata odebraná z nevhodných podmínek, nebo držená nelegálně ale dosud scházelo. „Zoologické zahrady často z kapacitních důvodů ty možnosti nemají, takže když se naposledy třeba zabavoval tygr, byl odvezen do záchranného centra v Německu, a to nebyl první případ,“ uvádí ředitel České inspekce životního prostředí Petr Bejček.

„Jsme rádi, že centrum v Táboře vzniklo. Největší problém je konkrétně s velkými kočkami, které vyžadují náročnou péči,“ dodává. Podobné zařízení by mělo vzniknout i v liberecké zoologické zahradě.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související