Šumavská Kvilda stopla výstavbu. U silnice na Modravu ale vznikne ještě jeden velký apartmánový komplex

26. říjen 2023 08:38

Velký rekreační komplex s apartmány, restaurací a wellness vyroste na okraji šumavské Kvildy. Investor už má na základě starého územního plánu schválenou stavbu od úřadů. Bude to ale na dlouhou dobu poslední podobný projekt v obci. Vedení Kvildy totiž rozhodlo o stavební uzávěře a připravuje nový územní plán.

Investor chce vybudovat apartmánový komplex u silnice směrem z Kvildy na Modravu, u lyžařského areálu v proluce mezi novými domy. Výstavba podobných projektů ale už vadí části místních obyvatel. „Většina lidí je rozčarovaná z toho, že je tu dost hustá zástavba. Vadí jim, že brzy bude problém s vodou a odpady. Turistický ruch je důležitý, ale pro místní je to otázka,“ komentuje Ladislav Konupka, který žije na Kvildě přes padesát let.

Podobně mluví i chalupářka Bohumila Voříšková. „Určitě bych nechtěla, aby se z Kvildy stalo třeba Lipno, kde není vůbec žádná atmosféra. A úplně odstrašující příklad je Špindlerův mlýn, kam se lidé jezdí jenom předvádět, kdo má nové lyže, a je jim jedno, jaká je tam příroda,“ říká.

Investorem projektu je firma Williams Real Property. Jednatel William Barták se pro Český rozhlas odmítl vyjádřit. Podle nabídky na webu společnosti má na místě vyrůst komplex s apartmány o velikosti od 75 do 100 metrů čtverečních.

Čtěte také

Projekt musel investor výrazně upravit, vyjadřovala se k němu Správa Národního parku Šumava. „Dohodli jsme se na rozumném zmenšení hmoty a výšky původně plánované stavby, a to včetně vzdálenosti od stávajících objektů. Přesto jsme přesvědčeni, že tam bude vznikat problém s čistírnou odpadních vod, současná kapacita je přinejmenším na hranici technických možností,“ upozorňuje  mluvčí Jan Dvořák.

Kvůli stavebnímu povolení pro tento projekt měnilo minulé vedení obce Kvilda starý územní plán. Současní zastupitelé už se ale podobné výstavbě brání. Vyhlásili stavební uzávěru a připravují nový územní plán.

„Budeme se v územním plánu snažit najít nástroje, abychom zachovali ty dosud ještě přeživší aspekty, které na Kvildě mají nějakou cenu. Zároveň do toho chceme přidat regulační prvky, které by nám umožnily na parcelách připravených k výstavbě lépe moderovat, co tam vznikne,“ vysvětluje místostarostka Zdeňka Křenová.

Nový územní plán chce mít vedení Kvildy hotový do tří let. Zastupitelé budou na nejbližším jednání schvalovat jeho zadání a pak ho předají zpracovatelům. Chtějí také v nejbližší době rozhodnout, zda vybudují novou čistírnu odpadních vod, nebo rozšíří tu stávající.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související