Strmilov hledá nové využití pro kulturní dům. Radnice vyslechla návrhy obyvatel i odborníků

20. duben 2021 09:27

V 80. letech minulého století si obyvatelé Strmilova na Jindřichohradecku postavili v takzvané Akci Z kulturní dům. Současná radnice řeší, jak s rozsáhlou stavbou s osobitou architekturou dál naložit. Radila se proto s veřejností i odborníky na energetiku budov.

„Tenkrát to byla budova, kterou bychom mohli označit termínem komunitní centrum. Tak byla plánovaná, ale myslím si, že ta vize nadčasovosti se úplně nenaplnila. Budova je málo využívaná, podepisuje se na ní zub času a také vandalové,“ popisuje starosta Martin Novák.

V kulturním domě je vstupní hala, bar, klubovna i kinosál se dvěma patry balkonů. „Topení je na koksové kotle, je to náročné na vytopení. Právě kvůli tomu jsme to začali teď řešit, protože nás čeká do roku 2022 výměna kotlů, a ta investice je milionová,“ dodává starosta.

Město proto navázalo spolupráci s Centrem pro komunitní práci Jižní Čechy, aby zjistilo, jak si obyvatelé budoucnost kulturního domu představují. „Ve Strmilově jsme měli na starost zjišťování názorů veřejnosti. Bylo to poměrně složité, protože jsme měli naplánované například veřejné projednávání, které jsme kvůli druhé vlně koronaviru museli zrušit, takže jsme veškerou práci museli přesunout do online prostoru nebo se setkávat pouze s jednotlivými lidmi,“ říká pracovník centra Daniel Rosecký.

Čtěte také

Jeden z návrhů, který padnul, bylo kulturní dům zbourat. To neprošlo kvůli vazbě místních na stavbu, kterou brigádnicky vybudovali v takzvané Akci Z.

Další s návrhů počítal s přeměnou domu na byty. „To není úplně technicky možné. Vzhledem k tomu, že tu chceme zachovat kulturu a sál, nebylo by spojení s byty úplně ideální,“ reaguje Martin Novák.

Na novém návrhu využití kulturního domu teď pracuje projekční kancelář. Potom svůj pohled do návrhu promítne i Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT. „Jednou z výzev je to, že v současné době vytopit ten objekt je ekonomicky velmi náročné,“ připomíná Barbora Vavřichová.

Návrh na přestavbu kulturního domu ve Strmilově by měl být hotový na podzim. Potom ho chce radnice znovu představit veřejnosti.

Spustit audio

Související