Strakonická teplárna už nebude závislá na vodě z řeky. Investuje 50 milionů do nové technologie chlazení

1. prosinec 2022 11:48

Teplárna ve Strakonicích přestane využívat k chlazení turbíny vodu z řeky Otavy, za kterou musí platit. Umožní to nová technologie, za kterou firma zaplatí 50 milionů korun. Nový systém chlazení má ušetřit peníze a zároveň zvýšit efektivitu při výrobě elektrické energie.

„Součástí celého systému jsou chladicí věže. Dosud fungovaly v zásadě ztrátovým způsobem, to znamená, že jsme nabírali vodu z Otavy, tu jsme nějak upravovali, procházela naším zařízením a vracela se zpátky,“ vysvětluje ředitel teplárny Pavel Bulant, podle kterého se ale část vody při chlazení odpařuje a firma za ni musí platit Povodí Vltavy.

Teplárna se proto rozhodla pro technické řešení autonomního okruhu chlazení, který už nebude na vodě z řeky závislý. „To znamená, že ten okruh uzavíráme. Bude zcela nezávislý a čas od času doplňován vodou. Věříme, že nám to přinese výrazné úspory,“ říká ředitel.

Čtěte také

Padesátimilionovou investici zaplatí teplárna z vlastních zdrojů. S financováním jí pomůže i dotace, která může pokrýt až 40 procent nákladů. Do tendru na dodavatele se podle Pavla Bulanta původně přihlásili čtyři zájemci. „Protože se jedná o investici, jejíž součástí je i dotace z veřejných zdrojů, šli jsme cestou veřejné obchodní soutěže striktně v souladu se zákonem,“ dodává.

Nový chladicí systém má být hotový do konce dubna příštího roku. Zároveň už nyní začínají přípravy na další změnu vlastnické struktury teplárny.

Teplárna v současnosti patří z devadesáti procent městu. To chce podle místostarosty Rudolfa Oberfalcera získat i zbývajících deset procent akcií. „V současné době řešíme, komu zadáme dotáhnout to vytěsnění zbývajících akcionářů, abychom dosáhli sta procent. Odhaduji, že to bude trvat půl až tři čtvrtě roku,“ uvádí.

Získání stoprocentní majority v teplárně je pro město důležité z hlediska jejího fungování i dalších investic v budoucnosti.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související