Strakonická organizace Prevent rozšiřuje služby. Pomáhá i malému Davidovi

1. červen 2019 10:00

Nezisková organizace Prevent nově působí kromě Strakonic i v pobočkách v Blatné a ve Vodňanech.

Rodinám, které nezvládají péči o dítě, pomáhají sociální pracovnice Preventu s výchovou i při jednání s úřady, vysvětlila vedoucí Zuzana Rysová: „Když se jedná o krizovou situaci v rodině, stane se něco akutního, vídáme se i třikrát týdně. Standardně se potkáváme jednou týdně a pak jen jednou měsíčně,“ uvedla.

„Řešíme třeba to, jak zapojit děti do úklidu. Přijedeme po domluvě do rodiny a snažíme se děti prakticky zapojit a rozdělit kompetence,“ dodala.

Rodiče nebo prarodiče se mohou na Prevent obrátit s problémy s výchovou a komunikací s dítětem, se zvládáním školních povinností, bydlením, dlouhodobou nezaměstnaností apod.

Malý David

Služeb využívá i chlapec David, který dochází se svou pečující prababičkou. „Vnučka, když byla hodně mlaďounká, přišla do jiného stavu a nedokázala se o Davida postarat. Mám ho já, ona za ním jezdí, i když málo. Čekám, až se vyčasí a vezme si ho,“ říká paní Ludmila.

David má problémy s řečí, terapeutka s ním pracuje speciálními metodami.

„Chodí do školky, kam pro všechny děti chodí máma nebo táta, pro Davida babička. A já nevím, jak on to chápe. Když vidí mámu, jásá, má radost, když ji delší dobu nevidí, neptá se,“ dodává Ludmila.

Služba organizace Prevent je pro rodiny zdarma.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související