Děti z dětského domova ve Volyni musely opustit své pokoje, v budově začne rekonstrukce

28. květen 2019 07:41

V provizorních podmínkách bude tři měsíce fungovat dětský domov ve Volyni. Kvůli rekonstrukci rozvodů elektřiny se děti i zaměstnanci musí přestěhovat do náhradních prostor.

S pomocí dobrovolníků teď vyklízejí pokoje, učebny a kanceláře. Příští týden už do sto let staré budovy nastoupí dělníci, kteří budou kompletně měnit elektroinstalace.

„Musíme vystěhovat celou budovu a s tím samozřejmě i děti. V současné době tu máme čtyřicet dětí, kterým jsme museli zajistit náhradní prostory. Zatím se tam adaptují, uklízí si věci a zdá se, že se všechno zdárně dokončí a budou tam moci tři měsíce přebývat,“ říká ředitelka dětského domova Anežka Hosnedlová.

Azyl nabídly ve svých internátech dvě volyňské střední školy. Ředitel průmyslové školy Jiří Homolka to považuje za samozřejmost. „To je právě malé město, kde jsme zvyklí si všichni pomáhat. My jsme poskytli jedno patro domova mládeže. Díky tomu, že studenti čtvrtých ročníků už jsou na svatém týdnu, náš provoz tím není nijak omezený,“ komentuje.

Kromě pokojů je třeba vyklidit také učebny a kanceláře. Děti budou mít podle ředitelky zajištěnou stejnou péči, přesto je stěhování značným zásahem do běžného fungování domova. „Dětský domov funguje na bázi rodinných buněk, ale protože jeden z požadavků byl, abychom na jeden internát dali kluky a na druhý děvčata, znamenalo to, že jsme systém buněk naprosto rozbili. Rozbili jsme i systém služeb, partnerských dvojic vychovatelů,“ vysvětluje.

„Rozhodí to nejen systém, ale i děti, protože jsou trochu mentálně labilnější. Ne všechny to skously. Teď se sžívají s prostředím, a přestože mají krásné pokoje, je to trochu jiné než tady a na jejich psychiku to dopadá,“ dodává zástupce ředitelky Jiří Pán.

Bydlelo jich na pokoji i šest, teď se senioři z Budíškovic přestěhovali za větším komfortem

Se stěhováním veškerého vybavení domova pro seniory pomáhali i dobrovolníci

Bývalé dětské oddělení nemocnice v Dačicích se proměnilo na domov seniorů. Ve středu se tam nastěhovali lidé z domova v Budíškovicích. Neútulné pokoje bývalého zámku vyměnili za maximálně dvoulůžkové s vlastní koupelnou.

Děti si s sebou vzaly jen to nejnutnější, ostatní věci jsou uložené na půdě a v tělocvičně. „Máme tady třeba krosny dětí připravené už včetně spacáků a karimatek na letní činnost. Musí to být udělané tak, aby sem vychovatelky mohly nastoupit, vzít batohy, jít dál ke krabicím, kde je uložené veškeré prádlo dětí, nastrkat to do krosen a poslat děti na letní tábor,“ ukazuje.

Dělníci mají v dětském domově pracovat do 20. srpna. Pak se bude velké stěhování opakovat. „Až se to všechno udělá, budeme muset znovu sehnat dobrovolné muže, kteří nanosí všechny věci zpátky. Pokud je nějaký dobrovolný spolek silných mužů, kteří by pro nás rádi něco udělali, vůbec se nebudeme zlobit, když se nám ozvou,“ doplňuje Anežka Hosnedlová.

Celkové náklady na rekonstrukci elektroinstalace jsou tři a půl milionu korun. Většinu zaplatí zřizovatel dětského domova – Jihočeský kraj. Už v příštím roce se dělníci do budovy vrátí, budou opravovat odpady a přívody vody v kuchyni.

Spustit audio

Související