Stoupá obliba předmanželských smluv. Lidé se tak snaží ochránit svůj majetek

28. duben 2021

Vladimíra Kotrlíková je prezidentkou notářské komory v jižních Čechách. Pomáhá tak lidem uzavírat smlouvy. Stále častěji se ve své praxi setkává například s předmanželskými smlouvami.

„V poslední době počet manželských a předmanželských smluv stoupá. Lidé totiž získávají do vlastnictví čím dál více majetku, dá se říct, že hromadí majetek, na druhou stranu někteří o ten majetek přicházejí a zadlužují se. To jsou dvě věci, které tím chtějí ošetřit,“ vysvětluje.

Ti, co majetek mají, ho tak podle ní chtějí uchránit před těmi, co jsou zadluženi. „Když jdou vztahy osobní proti vztahům majetkovým, lze to ošetřit právě předmanželskou smlouvou. Stává se to obvykle, když do manželství vstupují starší lidé, kteří už si nesou něco s sebou,“ říká.

„Pokud lidé chtějí být oddáni, ale zároveň majetkově odděleni, náš právní řád zná režim oddělených jmění. Takovým manželům zbývá ve společném jmění pouze základní vybavení domácnosti, jinak jsou prakticky úplně odděleni,“ dodává.

Celý rozhovor s Vladimírou Kotrlíkovou si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související