Notáři pomohou s pozůstalostí nebo převodem nemovitosti. Samotná konzultace je zdarma

9. listopad 2018 15:15

Lidé by se při řešení majetkových a jiných záležitostí neměli obávat obrátit se na notáře. Ještě před uzavřením smlouvy je možné se s ním poradit a konzultace je zdarma.

Jihočeští notáři vyřizují ve většině případů takzvané nesporné věci, například sepisují smlouvy o převodu nemovitostí nebo vyřizují dědická řízení.

Zkonzultovat prodej bytu přišel do Notářské komory v Českých Budějovicích Pavel Holoubek z Týna nad Vltavou. „Budu prodávat byt, tak jsem se přišel poradit, kde a jak sepsat kupní smlouvu. Chci mít jistotu, že to bude správně,“ vysvětlil.

Právníkem roku se stal Zdeněk Strnad, který bojuje s oddlužovacími agenturami

Zdeněk Strnad převzal v Brně ocenění právník roku

Právníkem roku v oblasti insolvenčního práva se stal Zdeněk Strnad, místopředseda krajského soudu České Budějovice. Cenu dostal na galavečeru v Brně v pátek 29. ledna.

Jak připomíná prezidentka Notářské komory České Budějovice Vladimíra Kotrlíková, konzultace u notáře je vždycky zdarma. „Všichni mí kolegové jsou připraveni s účastníky rozebrat jejich situaci a potřeby. Účtují si peníze až za to, když skutečně nějakou listinu sepíšou nebo skutečně pomůžou vyřešit definitivně situaci,“ říká.

Pomoc notáře se podle ní hodí v mnoha životních situacích. „Jedná se o koupi nemovitostí, darování nemovitostí, řešení manželských a majetkových vztahů až nakonec dědictví a závěť. Dalo by se tedy říct, že celý život nastávají situace, kdy notáře potřebujete,“ dodává.

Často lidé u notářů uzavírají také předmanželské smlouvy, kterými mohou předcházet případným majetkovým sporům při rozvodu. Naopak méně často využívají lidé možnosti úschovy peněz, například při převodu nemovitosti.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související