Soudkyně Ústavního soudu zahájí v Táboře cyklus Právníci v ulici

9. listopad 2017

V Táboře startuje projekt Právníci v ulici. Pořádá ho Pro Bono aliance, která poskytuje bezplatnou advokátní pomoc. Snaží se tak zvýšit dostupnost právní pomoci neziskovým organizacím a občanům. Prvním hostem bude ve čtvrtek soudkyně Ústavního soudu Kateřina Šimáčková.

„V okamžiku, kdy nás napadlo, že bychom takovou akci mohli uspořádat, tak jsme věděli, že by tím prvním hostem mohla být právě Kateřina Šimáčková. Je soudkyní Ústavního soudu, ale má za sebou i kariéru soudkyně Nejvyššího správního soudu, dlouhou dobu působila v advokacii a současně vyučuje na právnické fakultě, takže má dost široké rozpětí profesních zkušeností,“ vysvětluje advokát Vítězslav Dohnal, jeden ze zakladatelů Pro Bono aliance.

Podle něj přijde řeč i na konkrétní případy, například na kauzu, kdy tatínek přecházel s dětmi silnici a srazilo je auto. Trestní soud označil otce za spoluviníka, protože nedržel dcery za ruce, ačkoli jim bylo pět a osm let a šly po přechodu spořádaně. Kateřina Šimáčková tehdy otce zprostila viny, podle jejího rozhodnutí nemůže stát očekávat pouze ochranou výchovu a rodiče i děti musí mít určitou volnost.

„Pokud sledujete to, co se děje, jaké zprávy přicházejí z právního prostředí, tak často se tam objevuje právě Kateřina Šimáčková,“ dodává Vítězslav Dohnal. Účastníci besedy se mimo jiné dozví i to, k čemu je Ústavní soud nebo zda je v pořádku, že 15 soudců může zrušit jakýkoli zákon schválený parlamentem.

„Já myslím, že je důležité, že se Kateřina Šimáčková nebojí o kauzách mluvit, že považuje za správné, aby soudce byl ochoten a schopen své rozhodnutí obhájit nejen v soudní síni, ale i před veřejností,“ uzavírá Vítězslav Dohnal.

Beseda se soudkyní začíná ve čtvrtek 9. listopadu v 19 hodin v kavárně spolkového domu Střelnice v Táboře.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio