Stipendia pro žáky technických oborů nabízí Jihočeský kraj i samotné firmy

28. listopad 2019 09:18

Až 27 tisíc korun za tři roky studia může od Jihočeského kraje jako stipendium získat šikovný učeň. Podporu svých budoucích zaměstnanců ještě při studiu nabízejí ale i samotné firmy. Společně se tak snaží přilákat mladé lidi k technickým oborům.

Jihočeský kraj ve svém programu nabízí stipendium studentům oborů, jako je klempíř, tesař, čalouník, obráběč kovů nebo nástrojář.

Cílem je nejen zvýšení zájmu o dané učební obory, ale také motivace žáků ke zlepšení docházky, minimalizace neomluvené absence, zlepšení studijních výsledků a zabránění předčasnému ukončení vzdělávání.

Stipendium od kraje můžou čerpat žáci už v prvním ročníku, a to 500 korun za měsíc. V případě, že na konci roku dosáhnou vyznamenání, dostanou ještě jednorázovou odměnu 1000 korun.

V druhém i třetím ročníku se odměna navyšuje. Za tři roky studia s vyznamenáním si tak učeň od Jihočeského kraje může přijít až na 27 tisíc korun.

Ke studiu technických oborů chtějí podobně motivovat i samotné firmy. Například českobudějovický výrobní závod strojírenské společnosti Groz-Beckert Czech, který spolupracuje se Střední odbornou školou strojní a elektrotechnickou ve Velešíně, nabízí učňům už v prvním ročníku 1500 korun měsíčně. Částka se také s postupujícím vzděláním navyšuje, a to až na 3000 korun za měsíc ve čtvrtém ročníku studia.

Čtěte také

Studenti také dostávají každý rok nový pracovní oděv, chodí na placenou odbornou praxi a mají nárok i na příspěvek na cestovné na praxi. Zároveň můžou do firmy v létě nastoupit na brigádu. Podle Moniky Tischlerové z personálního oddělení firmy je to efektivní způsob, jak si vychovat vlastní zaměstnance.

Po technicky vzdělaných zaměstnancích je v současnosti na trhu práce velká poptávka. Jihočeský kraj proto navíc vypsal dotace na podporu technického vzdělávání a celkem se mezi žadatele chystá rozdělit dva miliony korun.

Loni o dotaci požádalo 35 škol. Peníze použily například na technické kroužky, vydání vlastních učebních textů nebo propagaci v městské hromadné dopravě. Letos jsou peníze určené na podporu technických přehlídek vzdělávání, technické publikace pro žáky základních škol, kroužky a také spolupráci škol a firem.

Spustit audio

Související