Učňů je málo a často do školy ani nepřijdou. Chybí návyky z rodiny, říká ředitel

21. listopad 2017 10:15

Do jihočeských středních škol loni nastoupilo zhruba 27 tisíc žáků. Studenti učilišť tvořili necelou pětinu. Zájem o učňovské obory dlouhodobě klesá. S problémem se potýká i Střední škola polytechnická v Českých Budějovicích, kde kvůli nezájmu dokonce jeden obor vůbec neotevřeli.

Truhlařinu studuje osmnáctiletý Jaroslav Janura. Řemeslo má v rodině a o jiném oboru neuvažoval, i kvůli budoucímu uplatnění. „Dřevo je mi příjemné, voní to a neušpiníte se tolik. Strejda je truhlář, má vlastní firmu, tak počítám, že půjdu k němu,“ říká.

Právě o truhlářský obor je teď na Střední škole polytechnické v Českých Budějovicích největší zájem. Naopak zedníků, kteří kdysi školu plnili, je nedostatek.

„Zedníků jsme mívali třídu, dříve dokonce dvě a více tříd. Teď máme devět zedníků v ročníku, což je velice málo. Přitom firmy si zedníky žádají, ale děti to nereflektují. Možná je odrazuje práce venku, montérky, vápno,“ komentuje ředitel Luboš Kubát.

Obor montér suchých staveb dokonce škola v letošním roce vůbec neotevřela. Přihlásil se pouze jeden zájemce. „Je to škoda, protože sádrokartonáři mají opravdu hodně zakázek. Náš učitel odborného výcviku je se žáky druhého a třetího ročníku stále na zakázkách, práce je spousta. Ale co si budeme povídat, je to nejlevnější pracovní síla a děti jdou radši na maturitní obor, byť na to třeba nemají, prostě to zkouší,“ dodává Luboš Kubát.

Problém vidí zejména v upadající morálce žáků a často podceněné výchově rodičů. „Takovým hlavním ukazatelem je velká absence. Nemají vypěstované z rodinného života návyky, že musí ráno vstát a dojít do školy. Po cestě je spousta lákadel, obchodní domy a mnozí prostě do té školy nedojdou. Jsou nespolehliví a absence je opravdu veliká,“ popisuje

Příčinou je ale také obrovský pokles žáků středních škol. Před deseti lety jich na jihu Čech bylo přibližně o 10 tisíc více. „Tenhle propad žáků se objevoval několik let v mateřských školách, potom byla velká populační exploze a ty děti z mateřských škol teprve teď vstupují do základních škol. Na středních školách očekáváme nárůst v průběhu šesti sedmi let,“ vysvětluje Hana Šímová, vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy krajského úřadu.

Klesající zájem o zednické a stavební obory trápí podle Hany Šímové učiliště v celém Jihočeském kraji. Nejvíce zájemců naopak registrují ve strojírenství.

autor: mvo
Spustit audio