Starý swing v novém a krása lidského vícehlasu

5. březen 2014

„Našeho trumpetistu napadlo symbolické spojení mezi Hradcem Králové a Českými Budějovicemi. První město má Bílou a druhé Černou věž. Proto Two Towers. A všichni se utíkáme k hudbě jako k léčitelce. Hulu je tedy zkratka: hudební léčebný ústav,“ tak zpěvačka Petra Chlebníčková vysvětluje zajímavý název mladé sympatické swingové kapely Two Towers Hulu Jazz.

Kapela vznikla v srpnu 2012 během Letní jazzové dílny Karla Velebného ve Frýdlantu. Petra Chlebníčková zastupuje její jihočeskou větev společně s trumpetistou a zpěvákem Jindřichem Zíkou a bubeníkem Marianem Jungwirthem – všichni jsou zároveň členy českobudějovického Rozhlasového swingového orchestru vedeného Václavem Hlaváčem. Východní Čechy pak zastupuje klavírista a akordeonista Radek Škeřík a kontrabasista Jan Kodym.

Soubor Two Towers Hulu Jazz staví svůj repertoár na osvědčených standardech zámořského původu. Reprezentativní část svého repertoár představil na debutovém albu, které spatřilo světlo světa před několika měsíci – s povětšinou anglicky zpívanými songy jako Blue Skies, Some Of These Days, Lullaby of Birdland, Black Coffee, Love For Sale a dalšími. „Snažíme se však starším melodiím vtisknout novou tvář. Jsme ovlivněni pojetím mladých jazzových zpěvaček, jakými jsou například Sara Gazarek nebo Sophie Milman,“ vysvětluje Petra Chlebníčková.

Dvojkoncert s Voxtetem

Voxtet

Voxtet už dlouho patří k domácí špičce mezi vokálními sestavami zpívajícími a cappella, tedy bez doprovodu hudebních nástrojů, vkusně propojenou směsici popu, jazzu i swingu. Mezi bonbónky, kterými překvapuje publikum, patří skvělá verze "trampské hymny" Rosa na kolejích, která zazněla i na dvojkoncertu v budějovickém rozhlasovém studiu.

Pětice vedená nadaným hudebníkem Martinem Mikešem se při svém vzniku inspirovala věhlasnými vokálními skupinami Take 6 a Real Group. Spolupracovala s řadou významných hudebníků jako jsou Jiří Stivín, Vinzent Kummer, Jan Kříž, Close Harmony Friends, Dobrý večer Quintet nebo Zatrestband. Od roku 1999 zpíval soubor na více než 300 koncertech v 11 zemích Evropy, od Švédska až po Sicílii. Těsněji spolupracují členové Voxtetu s žánrově spřízněnou slovenskou skupinou Close Harmony Friends.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.