Startuje osmý ročník hudebního festivalu Táborský triptych

27. červen 2019 10:34

V Táboře se po roce opět rozezní tóny skladeb dávných mistrů! Právě začíná osmý ročník hudebního festivalu Táborský triptych.

Jako první v kostele Narození Panny Marie na náměstí Mikuláše z Husi zahraje ve čtvrtek od 18 hodin pražský soubor Ensemble Inégal, na programu je Loutna česká od Adama Václava Michny z Otradovic.

„Je to jedinečný skvost barokní poezie. Nejen že ta hudba je jímavá a některé písně se hrají dodnes, ale je tu především krásný, někdy až pitoreskní a barokně bohatý text,“ připomíná ředitel Husitského muzea Jakub Smrčka. Posluchači koncertu text dostanou do ruky a budou ho moci sledovat.

V jižních Čechách vystupují mladí talentovaní hráči. V rámci festivalu Concertino Praga

Bulharský violoncellista Syon Najman, laureát Concertina Praga, na koncertě v Českém Krumlově

Tradiční znělkou - Andělským přátelstvím od Adama Michny z Otradovic, zahájili všichni vítězové rozhlasové soutěže jihočeský festival Concertino Praga.

Festival se vrací do osvědčených prostor kostela. „Duchovní hudba se sem hodí, je tu nádherná akustika, která znásobuje prožitek ze slyšeného díla,“ dodává Smrčka.

Festival Táborský triptych posluchačům o prázdninách nabídne i další koncerty. 18. července to bude Trio Galanterie s klasicistním programem Papa Haydn a jeho následovníci. Letošní cyklus pak vyvrcholí 15. srpna Večerem radostné varhanní hudby a improvizací. Podrobný program najdete na stránkách Husitského muzea v Táboře.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související