Spuštění parkovacích zón v další části Českých Budějovic se o měsíc zpozdí

11. říjen 2019 06:50

Nové modré parkovací zóny v další části Pražského předměstí v Českých Budějovicích začnou platit až od 1. prosince. Oproti původnímu plánu se o měsíc zpozdí. Podle radnice za to můžou technické potíže, které vedení města odmítlo upřesnit.

Placené stání se rozšiřuje v lokalitě od Pražské třídy až k řece Vltavě. Radnice tu chce upřednostnit obyvatele města před přespolními řidiči.

Momentální obsazenost parkovacích míst v neplacené části Pražského předměstí je přes sto procent, takže auta často stojí i tam, kde by vůbec neměla. Město už postupně zavedlo parkovací zóny v historickém centru, na Lannově třídě a naposledy v části Pražského předměstí mezi Rudolfovskou ulicí a Pražskou třídou.

Ceník zůstane stejný. V oblasti C, kterou nově radnice zavádí v úseku přibližně od Husovy třídy až po ulici Puklicova, budou rezidenti, tedy lidé s trvalým bydlištěm, platit 500 korun za rok, abonenti pak 5000 korun.

Placené stání pro ostatní řidiče bude 40 korun za hodinu ve všední dny od 8 do 20 hodin. O něco levnější režim bude mít nová část zóny G od Puklicovy ulice po Strakonickou a Plzeňskou. 

Čtěte také

V nových zónách bude fungovat stejný systém, na který jsou už lidé ve městě zvyklí. „Stejné parkovací automaty, které budou jak mincové, tak na platební kartu, dále budou opět plně funkční virtuální hodiny a bude se na to vztahovat aplikace Sejf,“ vyjmenoval náměstek primátora pro dopravu Viktor Lavička.

Registrace vozidel začne navzdory zmíněným technickým problémům už 16. října. Lidé se můžou přihlásit na webových stránkách parkovanicb.cz. Papírový formulář bude k vyzvednutí na pobočce Dopravního podniku v obchodním centru IGY.

Podle náměstka primátora Viktora Lavičky pak ještě následuje takzvaná certifikace, tedy ověřování, jestli má žadatel skutečně trvalé bydliště nebo sídlo firmy v místě uvedeném na formuláři a podobně.

„Od listopadu začnou lidé tato vyjádření dostávat, budou vyrozuměni o tom, jestli jsou registrováni v systému. Od 1. prosince začne systém platit v této lokalitě Pražská dvě,“ dodal Viktor Lavička.

Spustit audio

Související