Sportovní reportér Kamil Jáša nebo Jára Cimrman jsou v lipenském betlému, který vytvořil ze žaludů a větviček Jan Tlášek

24. prosinec 2022 11:46

V tomhle betlému nenajdete Svatou rodinu ani Tři krále. Místo nich si tu vykračuje Jára Cimrman s kufrem, o kus dál je třeba lyžařka Kateřina Neumannová. Lipenský betlém tvoří každý rok ze žaludů a větviček modelář Jan Tlášek z Českých Budějovic.

Letos se zaměřil na Frymburk s místním kostelem. „Střechu jsem schválně udělal sundavací, aby si lidé mohli prohlédnout i vnitřní vybavení kostela, lavice a vitrážová okna,“ ukazuje Jan Tlášek svůj už čtvrtý lipenský betlém.

Nechybí samozřejmě spousta postaviček. V jedné z nich zasvěcení poznají Járu Cimrmana. „To je Jára Cimrman, který opouští Frymburk naštvaný, protože přišel o svoje ubytování v tomto speciálním domě pro přestárlé, zaplavila ho voda,“ líčí autor.

Figurka Cimrmana je stejně jako ostatní z žaludů a dubových větviček. „V první řadě vidíme Katku Neumannovou. S ní dělá někdo rozhovor reportér rozhlasu Kamil Jáša. Můžeme si to porovnat s tímto časopisem,“ otevírá Jan Tlášek časopis Lipensko, ze kterého čerpá inspiraci.

„Vrcholem celého obrazce jsou lyžařky, které jsem zachytil, jak oslavují vítězství. Mně šlo o to, že klasické betlémy jsou takové opravdu vánoční, sváteční, až někdy smutné a já jsem si chtěl udělat veselejší náladu. Tak jsem vytvořil betlém veselý a moderní, aby to zapadalo do dnešní doby,“ dodává.

Jan Tlášek tvoří v malé dílně, kde už teď má zásobu materiálu na další postavičky, ve sklepě čeká pět kilo žaludů. „Tady pak mám různá lepidla a další věci, které pro betlémy potřebuji,“ doplňuje.

Postavičky pomáhala oblékat i manželka Hana Tlášková. „Loni jsem pletla malinké rukavice, čepice, ponožky, ale teď už ne, manžel všechno dělá sám. Máme v bytě spoustu mechu, žaludů, takže tu máme také broučky a červíčky. Ale kdo si hraje, nezlobí,“ usmívá se.

Nový lipenský betlém je k vidění ve Wellness hotelu Frymburk.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související