Spor o přechody v Jindřichově Hradci zřejmě nekončí

18. červen 2009

Město Jindřichův Hradec se chystá na úpravy přechodů pro chodce na náměstí T. G. Masaryka, v Klášterské a Růžové ulici. Organizace nevidomých a slabozrakých ale upozorňuje, že pouhé předláždění signálních pásů situaci nevyřeší.

"Na novém řešení, alias vyřešení neřešením, špatně provedených bezbariérových úprav na náměstí se nám nelíbí použitý materiál, který neodpovídá vyhlášce. Je to z toho důvodu, že není dobře hmatatelný jak nášlapem, tak slepeckou holí. U těchto přechodů se budou pouze opravovat naváděcí směry, ale použitý materiál, který jim tam přiznalo ministerstvo dopravy, zůstane, což kauzu neřeší, protože nevidomý pás opět bezpečně nenajde," sdělil Českému rozhlasu Aleš Klabouch z oblastní odbočky Organizace nevidomých a slabozrakých v Jindřichově Hradci.

Problematické je podle Aleše Klaboucha také zrušení některých přechodů pro chodce. Pokud totiž dojde k náhradě těchto přechodů pouhým místem pro přecházení a budou sníženy obrubníky, bude také nutné odstranit signální pásy, které vedly k přechodu pro chodce a nahradit je pásy rovnými.

Jak Aleš Klabouch potvrdil, v případě, že úpravy nebudou opětovně splňovat požadavky nevidomých, je Organizace nevidomých a slabozrakých připravena napadnout kolaudační rozhodnutí.

autor: hoch
Spustit audio