Snažíme se smést pavučiny z představ o klasické hudbě, říká pořadatel festivalu Klasici na Střelnici v Táboře

29. říjen 2023

Houslista Tomáš Hubka je členem Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Zároveň v rodném Táboře pořádá festival klasické hudby Klasici na Střelnici. Už řadu let ho rozvíjí a postupně přivádí do jihočeského města špičky svého oboru.

Festival Klasici na Střelnici, dříve Klasici v ulici, se v Táboře letos koná počtrnácté. Na začátku byla podle Tomáše Hubky souhra okolností. „Já jsem se narodil v Táboře, ale pak jsem z města zmizel do Prahy. Když se nám pak narodila dcera a plánovali jsme další děti, žena navrhla, že by možná menší město bylo lepší, takže jsme se dostali zpátky do Tábora,“ vypráví.

„Hlavní motivací bylo, aby naše děti vyrůstaly v kulturnějším prostředí. Říkali jsme si, že to tam obohatíme. V Táboře je skvěle vedené divadlo, ale hudba tam z mého pohledu hodně chyběla,“ vysvětluje.

Festival měl úspěch, lidé začali na koncerty chodit. „My se snažíme smést ty pavučiny, které tady lidé mají v představách o klasické hudbě. Ta měla vždycky sloužit pro zábavu, obohacení života. Chtěl jsem tedy, aby lidé zjistili, jak je dobré jít na koncert. A docela to funguje, většina lidí se vrací,“ dodává Tomáš Hubka.

Celý rozhovor s houslistou a pořadatelem festivalu Klasici na Střelnici Tomášem Hubkou si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.