Smuteční síň na hřbitově v Jarošově nad Nežárkou zdobí mozaika od místní keramičky

31. květen 2020 08:44

Nová opěrná zeď s kolumbáriem, zrekonstruované toalety i smuteční síň čekají na návštěvníky hřbitova v Jarošově nad Nežárkou. Obec už do jeho oprav dala 1,3 milionu korun. Při rekonstrukci myslí nejen na to, aby bylo zázemí hřbitova praktické, ale snaží se i o propojení s historií místa.

„Tento hřbitov byl postavený v 70. letech, první pohřeb se tu uskutečnil v roce 1978,“ připomíná starosta Bohumil Rod. Na přelomu tisíciletí se v Jarošově nad Nežárkou začalo znovu pohřbívat i na starém hřbitově u kostela, a obřadní síň na novém hřbitově tak začala chátrat.

Obec na její rekonstrukci loni získala dotaci od Jihočeského kraje. „V původní obřadní síni byla mozaika, kterou dělalo tehdejší výrobní družstvo Jihotvar. Vzala za své při demontáži, tak jsme chtěli udržet tradici, aby zde bylo něco regionálního. V Jarošovské keramice jsou velice šikovní, tak jsme jim zakázku zadali,“ dodává starosta.

Opravená smuteční síň na hřbitově v Jarošově nad Nežárkou

Keramická dílna v Jarošově nad Nežárkou má téměř stoletou tradici. „Objekt byl postavený roku 1826, kdy tu hradecký podnikatel založil tkadlovnu. Skoro sto let poté tu vznikla výrobna keramiky, která se v prvopočátku zaměřovala na sanitární keramiku. Pak to přešlo na výrobu květináčů a v roce 1923 objekt převzala společnost, která se soustředila i na užitkovou keramiku,“ vypráví současná majitelka Dagmar Doležalová.

Teď v dílně vznikají malované hrnečky, květináče i keramické betlémy. Mozaika pro smuteční síň tak byla výzvou.

„Ty desky daly hodně práce, válely se ručně válečkem, dalo to i fyzicky zabrat. Některé desky se mi také zkroutily, to už je takové riziko v keramice, že se všechno hned nepovede napoprvé. Bylo to něco hodně výjimečného, byla jsem ráda, že jsem dostala možnost tohle navrhnout a udělat, a hodně mě to bavilo,“ popisuje Jitka Mikšová, která je autorkou velkoplošné mozaiky se dvěma srdci a holubicí.

Spustit audio

Související