Na hřbitově v Jindřichově Hradci opravili síň, teď potřebují rozšířit kolumbárium

4. červenec 2018 14:14

V létě horko a v zimě zima. To donedávna doprovázelo obřady ve smuteční síni na jindřichohradeckém hřbitově. Město proto zaplatilo rekonstrukci a zateplení. Správa hřbitova tak může pozůstalým při pohřbech nabídnout větší komfort.

Obřadní síň v Jindřichově Hradci se rekonstrukce dočkala po více než čtyřiceti letech. „Zateplení především přinese úsporu energií, plynu na vytápění i elektrické energie, ale hlavně zlepší komfort a prostředí, ve kterém se odehrávají smuteční obřady,“ upřesňuje vedoucí jindřichohradeckého krematoria Hana Palusková.

Rekonstrukce trvala tři měsíce, stavební práce ale nesměly omezit smuteční obřady. „Od zadavatele byla podmínka, že ve čtvrtek a pátek nesmíme pracovat, protože se tady konají pohřby, takže jsme místo toho dělali v sobotu a neděli,“ popisuje stavbyvedoucí Jiří Písař.

Novinkou jsou dvě čekárny pro nejbližší pozůstalé. „Tenhle prostor byl v podstatě neobsazený, byla tady obrovská výloha, bylo to nehostinné, studené a samozřejmě se to špatně vytápělo, takže jsme se rozhodli z toho udělat čekárnu, aby úplně ti nejbližší pozůstalí měli komfort,“ ukazuje Hana Palusková.

Sociální pohřeb musí často vypravit obce lidem bez domova nebo s vysokými dluhy

Společný hrob

Přístup lidí k poslednímu rozloučení se mění. Přestože je podle psychologů pohřeb důležitý pro vyrovnání se se smrtí, část lidí si přeje pouze kremaci bez obřadu. Další příbuzní o zařizování posledního rozloučení vůbec nestojí nebo není nikdo, kdo by pohřeb uspořádal. V takových případech přicházejí na řadu obce.

Po rekonstrukci obřadní síně správa jindřichohradeckého hřbitova plánuje další investice. „Pomalu začínáme přemýšlet o výstavbě třetí části kolumbária, protože současné dvě, která mají po 192 okénkách, jsou téměř plné. K dnešnímu dni zbývá k pronájmu asi 40 okének. Odhadujeme, že to vystačí tak na příštího tři čtvrtě roku,“ vysvětluje Hana Palusková.

autor: hoch
Spustit audio

Související