V bývalé obřadní síni na hřbitově ve Volyni můžete meditovat na katafalku

21. srpen 2015

Netradiční výstavní prostor mají ve Volyni na Strakonicku. Galerie Na shledanou v bývalé obřadní síni nyní nabízí novou výstavu Překročení prahu, která pojednává o smrti a znovuzrození.

Výstava se snaží si všímat spojení mezi osobní transformací a kolektivní transformací. Poukázat, že naše osobní transformace je spojená s proměnou doby. Myslím si, že naše doba je překračování prahu,“ říká kurátor výstavy Jiří Zemánek.

Na jedné stěně síně se objevil velký obraz fénixe, který namaloval Jan Pražan. Expozicí vede návštěvníky Ariadnina nit a objevují se zde citáty z děl básníků, vědců, mystiků. Vznikl také černý labyrint s chodbou, v němž podle kurátora galerie Jana Freiberga mohou návštěvníci zažít onu mezní situaci.

Část expozice je ještě v muzeu ve Volyni. „Protože je naše galerie nízkorozpočtová, nepodařilo se nám dostatečně pojistit čtyři sochy Habimy Fuchs. Umístili jsme je proto do městského muzea,“ vysvětlil Jan Freiberg.

Součástí expozice ve hřbitovní síni je katafalt. „Dali jsme k němu schůdky, aby na něj lidé mohli vylézt. Prostě si sednete, můžete se dívat do středu a meditovat,“ dodává Jiří Zemánek.

autor: Václav Malina
Spustit audio